Početna » Habekovi saradnici zataškali preporuke za duži rad nuklearki?

Habekovi saradnici zataškali preporuke za duži rad nuklearki?

од Паланка данас
0 Коментар

Bliski saradnici ministra privrede, vicekancelara Roberta Habeka (Habeck) i ministarke ekologije Štefi Lemke (Steffi) navodno su potisli interne izveštaje koji su podržavali stav protiv oročenog gašenja poslednje tri nuklearne elektrane u Nemačkoj.Časopis Cicero je priču o zataškavanju preporuka ministrima iz ekološke stranke Zelenih objavio pozivajući se na internu prepisku koju je ministarstvo privrede držalo pod ključem. U ministarstvu su, pak, odbacili navode.

Prema izveštaju, saradnici Habekovog ministarstva su 3. marta 2022. ukazali na korist produžetka rada tri nuklearne elektrane za još godinu i preporučili razmatranje te opcije.

Agencija dpa je isto dobila uvid u dokumenta koja, međutim, nisu dospela do Habeka, nego su ostala u fioci državnog sekretara Patrika Grajhena (Patrick Graichen), isto iz Zelenih. Grajhen je u međuvremenu morao da odstupi zbog nevezanih optužbi o nepotizmu.

Ministarstvo privrede, međutim, navodi da su preporuke naknadno uključene u izveštaje ministarstava privrede i ekologije. U tim zapisnicima oba ministarstva su se izjasnila protiv odlaganja roka za gašenje nuklearnih elektrana.

Vlada je konačno istupanje iz atomske energije obrazložila visokim troškovima, zakonima i rizikom po bezbednost zemlje. Cicero, pak, insistira da je Grajhen Habeku poturio nacrt pristrasan u korist istupanja iz atosmke energije prema planu.

Pritom se poziva se na šefa odeljenja ministarstva za zaštitu prirodne sredine zaduženog za nuklearnu bezbednost i zaštitu od zračenja Gerita Nihausa (Gerrit Niehaus). Nihaus je rekao da ne veruje da je Grajhen uključio ekspertske preporuke.

Ministarstvo navodi da je od od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. redovno razmatralo razne modele produžetka rada tada još aktivne tri elektrane u kontekstu energetske bezbednosti.

„Te procene su uvek bile bez predrasuda i transparentne,“ navelo je ministarstvo, a „odluke donošene prema dostupnim podacima i zaoštravanju situacije tokom tih meseci.“ Prioritet pri svakoj odluci tokom energetske krize je bio na bezbednosti snabdevanja.

Nemačka je 15. aprila 2023. kompletirala istupanje iz ere nuklearne energije, gašenjem reaktora Izar 2, Nekarvesthajm 2 i Emsland.

Započeti proces demontaže može trajati do 15 godina. Prema prvobitnom planu, te elektrane je trebalo da budu isključene krajem prethodne godine, ali je vlada to odložila da tokom zime obezbedi dovoljno struje.

Zeleni su protivili odlaganju, ali sporenje u vladajućoj koalicije je odlukom presekao kancelar Olaf Šolc (Scholz).

Nemačka je struju iz atomske enegrije proizvodila od 1962. Sve u svemu, izgradila je 37 nuklearnih elektrana. Pojedine elektrane izgradila je nekadašnja Demokratska Republika Nemačka.

Odluku o faznom istupanju iz nuklearne energije Nemačka je donela 2011.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept