Početna » ХЕЛСИНШКИ ОДБОР ТРАЖИ УКИДАЊЕ ВЕРОНАУКЕ У СРПСКИМ ШКОЛАМА

ХЕЛСИНШКИ ОДБОР ТРАЖИ УКИДАЊЕ ВЕРОНАУКЕ У СРПСКИМ ШКОЛАМА

од Паланка данас
0 Коментар

Хелсиншки одбор за људска права у Србији упутио је апел којим се захтева да се поштује Устав и принципи секуларности и укине веронаука у државним школама, како би се обезбедиле претпоставке за правну државу и њено чланство у ЕУ, саопштила је данас та невладина организација.

У саопштењу се истиче да Српска православна црква (СПЦ) као изразито нетолерантна, грубо антидемократска и екстремно искључива не може и не сме да васпитава нашу децу, и да „боље друштво почиње строгим одвајањем цркве и религије од науке и државе“.

Последњих деценија на делу је значајно нарушавање принципа секуларности, иако Устав дефинише Србију као секуларну државу, а цркве и верске заједнице су одвојене од државе.

Политизација религије и СПЦ као организације (клерикализам) намеће обрасце хомогенизације идентитета у етно-конфесионалним оквирима. Увођење веронауке у државне школе, политичко деловање цркве и црквених лица, огроман утицај на државну политику, велике новчане донације које држава неоправдано и нетранспарентно даје верским организацијама, нарочито нарочито СПЦ, наводи Одбор.

Ослобађање од читавог низа пореза, судски процеси у којима су окривљени свештеници а воде се на споран начин и застаревају, школске, градске и војне славе, начин функционисања Богословског факултета у оквиру Универзитета у Београду, само су неки од примера грубог нарушавања секуларног карактера државе Србије, указује се у апелу, који је понуђен на потписивање грађанима, истиче Хелсиншки одбор

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept