Početna » ХИРУРГУ ПЛАТА ПРЕМА БРОЈУ ОПЕРАЦИЈА: Шта доноси увођење норми у здравству

ХИРУРГУ ПЛАТА ПРЕМА БРОЈУ ОПЕРАЦИЈА: Шта доноси увођење норми у здравству

ПО новим правилницима, чија израда је при самом крају, хирург који уради 300 операција годишње биће више плаћен од колеге који за исти период уради 10 пута мање. Ова пракса до сада није постојала, већ су хирурзи, без обзира на остварени учинак, примали пуну плату.

од Паланка данас
0 Коментар

Како за „Новости“ објашњава др Мирсад Ђерлек, државни секретар у Министарству здравља, циљ је да буде одвојен рад од нерада и, сходно томе, и награђен.

– То неће бити оцењивање рада, већ награђивање по учинку, па колико ко заради – каже Ђерлек – Желимо да унапређујемо здравствени систем и зато, осим што упућујемо молбу колегама, имамо задатак и да тражимо да одраде оно што пише у њиховим уговорима.Сваки запослени има права, али има и обавезе, а оне су одређене нормама, односно бројем прегледа и операција. Нови правилник засад прописује норме искључиво за хирурге. До половине године, а најкасније до јесени, и остале специјалности ће имати нормативе и степеновану тежину прегледа. Јер, како каже наш саговорник, „није исто лечити инфаркт миокарда и упалу грла.“

– На основу озбиљне анализе на нивоу целе земље, установили смо да поједини хирурзи за годину дана имају 30 до 35 операција, а њихове колеге по 280, а примају исту плату. На срећу, то је мањи број. Већина професионално ради и тако зарађује плату у државном здравственом систему. Наглашавам да није тачно да министарка забрањује приватну праксу лекарима. Њима то закон омогућава.

Желимо само да колеге ураде посао за који су се обавезали уговором о раду и за који су плаћени, а после имају право да раде приватно – појашњава Ђерлек.

Каже и да су норме хирурзима одређене према тежини операција које изводе. Према проценама, 15 једноставних операција вреди колико једна експертска и то је узимано у обзир при израде норми. Осим што ће сада хирурзи бити плаћени према учинку, Ђерлек тврди да ће добит имати и пацијенти.

– Смањићемо листе чекања, јер више од 50 одсто листа се односи на хируршке процедуре, инвазивну дијагностику и радиолошке процедуре – каже др Ђерлек. – Смањићемо или потпуно укинути чекање на операцију кука, колена, уградњу стента, колоноскопију, гастроскопију, снимање магнетном резонанцом и скенером. Анализа је показала да за један дан могу да се очитају 24 магнетне резонанце. Дакле, ако радиолог у току смене очита 12, за шта прима пуну плату, после може да ради приватно.

Он је сагласан да ово није први покушај да се уведе ред у рад лекара, али додаје да су први пут створени сви услови за рад, да је пуно урађено на инфраструктури и набавци опреме.

НовостиPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept