ХИТНО ПОТРЕБНИ ДАВАОЦИ А+, О+ И СВИХ НЕГАТИВНИХ КРВНИХ ГРУПА

Претходне недеље крв је дало 1.500 давалаца, али је потребно неколико недеља са већим бројем давалаца да би се ситуација стабилизовала, рекла је за РТС Ивана Родић из Института за трансфузију крви.

Она је навела да су тренутно на једнодневним резервама и упозорила да је ово период године када се бележи већи број саобраћајних несрећа које могу захтевати већи број јединица крви.

Крв је могуће дати у Институту за трансфузију (7-19 часова) или код неке од четири мобилне екипе на терену у Црвеном крсту у Пожаревцу, на градском тргу у Смедереву, у Културном центру у Сопоту и испред Градске општине Звездара.

Давање крви је могуће од 9 часова.

Среда, 10. август 2022. Institut za transfuziju krvi Srbije ikona Летња кампања, Велика Плана, Културни центар „Масука“, биоскоп 9-14ч

Ивана Родић подсећа да је у току летња кампања којом се градови и општине такмиче у хуманости, односно броју давалаца.

Давалац крви може бити свака здрава, одрасла особа, старости од 18 до 65 година, код које се лекарским прегледом и провером крвне слике, односно нивоа хемоглобина, утврди да давање крви неће угрозити ни њу, нити особу којој би се та крв применила.

Интервал измеду давања крви је три месеца, односно 12 недеља за мушкарце и четири месеца, односно 16 недеља за жене. Давалац мора да има више од 50 килограма.

Институт за трансфузију има и своју вајбер групу преко које комуницира са даваоцима, а информације се могу потражити на сајту Института, као и Инстаграм профилу.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/hitno-potrebni-davaoci-a-o-i-svih-negativnih-krvnih-grupa/