ХЛАДНОЋА ДОНЕЛА ШТЕТЕ И ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА

За пољопривредну производњу поларни дани не носе предзнак зимске идиле. Ледени талас не само да отежава живот на селу, него ће по свој прилици узети дананак на производним билансима.

Ова екстремна хладноћа највише ће штете нанети пшеници засејаној у новембру, кажу пољопривредни стручњаци.

Снег који је покрио атаре представља значајан термоизолатор па је пшеница засејана у оптималном агротехничком року за сада у доброј кондицији. Ипак, стручњаци процењују да приноси хлебног жита неће бити на нивоу рекордних прошлогодишњих.

Дебели минус ипак најтеже подноси стока. Екстремна хладноћа десетковала је млечност крава за отприлике десет процената, а сточари чине све да животињама олакшају.

 Велике проблеме су имали одгајивачи на фармама којима се ледила водоводна инсталација тако да су морали ручно да доносе воду за по неколико стотина грла свиња.  На фармама су настојали да затворе све непотребне отворе и тако смање циркулацију хладног ваздуха, а појилице топлом водом штите од смрзавања.

Ни повртарима није лако јер производња зелене салате у заштићеном простору, уколико би се пластеници сада догревали не би била рентабилна.

Пољопривредници кажу да овако хладан јануар дуго није забележен и признају да је много лакше када им је клима бољи савезник у производњи.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/hladnoca-donela-stete-i-poljoprivrednicima/