Početna » ХОЋЕ ЛИ ПАСТИ ЦЕНЕ НАМИРНИЦА У СРБИЈИ? Ако се постигне договор ЕВО ШТА ЋЕ БИТИ ЈЕФТИНИЈЕ

ХОЋЕ ЛИ ПАСТИ ЦЕНЕ НАМИРНИЦА У СРБИЈИ? Ако се постигне договор ЕВО ШТА ЋЕ БИТИ ЈЕФТИНИЈЕ

Kако је недавно изјавила гувернерка НБС Јоргованка Табаковић неколико трговинских чланаца диктира услове под којима ће неко производити

Сутра, 8. септембра заједно ће сести представници Министарства унутрашње и спољне трговине и највећих трговинских ланаца и утврдити нова правила игре. Тема ће бити нове, ниже цене за велику групу робе. Након састанка који почиње у 12 часова, министар Томислав Момировић обратиће се и јавности.Kако је „Блиц Бизнис“ јуче објавио Влада Републике Србије почела је да преговара са трговцима и произвођачима о смањењу цена. Према информацијама Блица, на листи ће бити и основне животне намирнице, али и многе друге. Намера је да се сви учесници у ланцу одрекну дела марже за одређене производе и то не само оне који чине групу основних животних намирница како би учинили да намирнице које грађани свакодневно користе буду још јефтинијие.

– Биће то састанак на коме ће учествовати и министар Момировић и други представници министарства и Владе, али и великих број трговинских ланаца, не само пет највећих – рекао је извор Блица из Немањине 11.

Kако је недавно изјавила гувернерка НБС Јоргованка Табаковић неколико трговинских чланаца диктира услове под којима ће неко производити. Они имају већу преговарачку моћ и користе је да би повећали маржу више него што захтева покриће трошкова, а то на крају повећава и цене.

– Инфлација је губитак за све нас, а НБС плаћа највећу њену цену. Марже у трговини су значајно порасле и одмажу враћању инфлације у границе циља – рекла је она.

Љубодраг Савић, професор Економског факултета у Београду наглашава да тржишни актери не зависе од извршне власти:

– Можда су неки добили субвенције за производњу, па сада на њих може да се утиче, али само кроз неки фер договор да снизе марже. Другачије то није могуће. Примера ради, за време пандемије су сви добијали помоћ државе, па је могло да се разговара на ту тему. С друге стране, наводи професор, Народна банка Србије већ две године води борбу са инфлацијом и ценама и он очекује да би можда могло да се разговара у том смислу.

– Чак и у време ванредног стања када су биле ограничене цене пет основних животних намирница (месо, млеко, уље, брашно и шећер), трговци су се досетили, па су их продавали на џакове јер ту није било ограничења цена и на тај начин су изиграли уредбу. Други су прерађивали месо и продавали га по вишој цени. Све у свему, у економији нема ништа за џабе, па се бојим да ћемо морати да платимо на неком другом месту – каже проф. Савић за Kурир.

Према сазнањима, уколико се договоре, ниже цене имаће ове намирнице:

 • Млеко
 • Јогурт
 • Сир кришке
 • Kромпир
 • Пилеће месо (труп)
 • Салама о омоту
 • Kафа
 • Чоколада
 • Храна за бебе
 • Дечије пелене
 • Шампон за одрасле
 • Детерџент за прање веша
 • Детерџент за прање судова

 You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept