четвртак, јун 20, 2024
Početna » СПРЕМИТЕ СЕ ЗА ЧАК 60 ТРОПСКИХ ДАНА: Детаљна временска прогноза за лето

СПРЕМИТЕ СЕ ЗА ЧАК 60 ТРОПСКИХ ДАНА: Детаљна временска прогноза за лето

У Србији се очекује топло лето са просечном количином падавина, наводи Југослав Николић, директор Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ), у најновијој прогнози за лето 2024. године.

од Паланка данас
0 Коментар

Реч је, како Николић истиче, о коначним климатским изгледима за лето 2024. године у Србији, након завршетка СЕЕЦОФ-а 31 и доношења консензуса земаља учесница.Током лета до 60 тропских дана

Климатски изгледи показују да ће температура ваздуха од 1. јуна до 31. августа 2024. године у Србији бити изнад вишегодишњег просека са одступањем до +2 °С. Очекиване вредности средње летње температура ваздуха биће у интервалу од 21 °С до 25 °С у нижим пределима, а од 13 °С до 18 °С у планинским пределима.

Топлотни таласи

Постоји могућност појаве топлотних таласа током јула и августа, наводи Југослав Николић.

Изгледи су да ће током јуна, јула и августа у већем делу Србије број тропских дана бити у интервалу од 35 до 60, а на планинама до 5 дана. Тропски дан је по дефиницији дан са максималном дневном температуром ваздуха од 30 °С и више.

Падавине

Климатски изгледи указују да ће летња количина падавина бити у домену вишегодишњег просека. Сезонска количина падавина се очекује у интервалу од 160 мм до 250 мм у нижим пределима, а у брдовито-планинским пределима од 220 мм до 290 мм. Прогнозира се да ће број дана са падавинама већим од 0,1 мм током летње сезоне у нижим крајевима бити у интервалу од 22 до 33, а на планинама до 40.

 Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept