И МЛАЂИ ОСНОВЦИ МОГУ НА ОНЛАЈН НАСТАВУ

И најмлађи основци, од првог до четвртог разреда, прећи ће на онлајн наставу уколико се у њиховом одељењу појави троје заражених ковидом, саопштило је Министарство просвете, науке и технолошког развоја за „Политику“.

Последња измена у организацији рада школа, која подразумева да уколико у одељењу које има до 16 ђака буде троје позитивних на вирус корона то одељење прелази на онлајн наставу, односи се на све разреде основних и средњих школа, али и на најмлађе основце, прецизира Министарство.

Тако ће цело одељење прећи на онлајн наставу десет дана ако се у одељењу међу ученицима од првог до четвртог разреда појави троје заражених.

Из Министарства су прецизирали да ће се одељења у којима има више више од 16 ученика делити на две групе и десет дана похађати комбиновану наставу.

На питање да ли то значи да након поделе на групе уколико се зарази троје ученика у једној, та група прелази на рад на даљину, а друга група за то време долази на непосредну наставу, из ресорног министарства одговарају потврдно.

„Да, то значи то. Све наведено у одлуци Тима за праћење и координисање примене превентивних мера у раду школа примењује се у оба циклуса образовања и васпитања“, кажу из Министарства, преноси Политика.

Министарство: Није реч о новини 

Одлука о преласку на онлајн наставу уколико је у одељењу заражено више ученика важила је и прошле школске године за ученике свих разреда. Дакле, није реч о новини у односу на прошлу годину. У одлуци Тима за праћење и координисање примене превентивних мера у раду школа која је донета у петак, 17. септембра прецизирани су критеријуми за организовање наставе у ситуацијама када се појаве случајеви инфекције Ковид код ученика у истом одељењу.
Уколико се у једном одељењу појаве два или више случајева инфекције, директор школе организује рад у школи према следећим инструкцијама:

Уколико се ради о одељењима са 16 или мање ученика, након појаве три оболела ученика у одељењу прелазак на трећи модел у трајању од 10 дана се налаже само за то одељење; Уколико се ради о одељењима са 17 и више ученика, након појаве два случаја, то одељење се дели на две групе и наставља рад по другом (комбинованом) моделу наставе. На групе се потом примењује поступак за одељења са 16 и мање ученика, односно након појаве нова три оболела ученика у групи прелазак на трећи модел у трајању од 10 дана се налаже само за ту групу, наводи се у саопштењу Министарства просвете науке и технолошког развоја.

Извор: Танјуг

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/i-mladji-osnovci-mogu-na-onlajn-nastavu/