И ОВЕ ГОДИНЕ ПОЧЕТАК ШКОЛЕ ПОЧИЊЕ ШТРАЈКОМ ПРОСВЕТАРА

Просветари ће у петак у подне протестовати, а у понедељак, првог дана нове школске године, часови ће бити скраћени на 30 минута у већини школа. Протест заједнички организују четири просветна синдиката, незадовољни платним разредом у који су смештени просветни радници.

Унија синдиката просветних радника, Синдикат радника у просвети и УГСПР „Независност“ одлучили су да школе, које су њихове чланице, у понедељак имају скраћене часове, док ће Синдикат образовања Србије тек донети одлуку да ли ће се прикључити. Из Уније су најавили да ће часове од по 30 минута држати и 11, 19. и 27. септембра. Платни разреди треба да буду усвојени до краја септембра, а да ступе на снагу од 1. јануара 2019. што ће променити распон зарада у школству, а за већину ће значити раст плата.

На данашњој, заједничкој конференцији за новинаре, председници сва четири синдиката најавили су протест са слоганом „Правда испред пара“, тврдећи да је око 70.000 високообразованих просветара дискриминисано у односу на све остале са факултетском дипломом, који су запослени у здравству, установама социјалне заштите, културе…

Сви просветни радници биће у осмом платном разреду, док ће високообразовани у остатку јавног сектора бити у деветом разреду. Само хиљаду наших колега, који раде у отежаним условима или имају педагошка звања, биће распоређени у девети платни разред – каже Јасна Јанковић, председница УСПР.

Према речима Валентине Илић, председнице Синдиката образовања Србије, само је директорима школа значајно повећана плата, и то за 56 одсто, па ће се сада њихова зарада изједначити са платом првака Народног балета.

Њен колега, председник Синдиката радника у просвети Слободан Брајковић, рекао је да су од Министарства просвете и Министарства државне управе и локалне самоуправе добили одређена обећања да неке ствари могу да се коригују, али да чекају да виде конкретне предлоге.

Младен Шарчевић, министар просвете, мотив за протест просветних синдиката види у заузимању боље позиције у преговорима:

– Требало би представници синдиката просвете да седну са здравством, социјалом, са свима другима, и упореде то што би код некога било боље, веће или мање. Сама матрица даје могућност да се повећање плата у просвети деси већ од 1. јануара, кроз процену квалитета.

Новости

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/i-ove-godine-pocetak-skole-pocinje-strajkom-prosvetara/