Početna » ИМАЋЕМО 20 ЛЕТЊИХ ДАНА ТОКОМ ПРОЛЕЋА: Детаљна временска прогноза за март, април и мај

ИМАЋЕМО 20 ЛЕТЊИХ ДАНА ТОКОМ ПРОЛЕЋА: Детаљна временска прогноза за март, април и мај

ЗИМА за нама била је једна од најтоплијих у последњих 70 година, а Светска метеоролошка организација најављује да ће и март бити такав. Помоћник директора Републичког хидрометеоролошког завода Горан Михајловић каже да ће пролеће бити топлије од просека.

од Паланка данас
0 Коментар

– Средња температура би била и до два степена изнад вишегодишњег просека, с тим да треба рачунати и на променљиво време, у смислу да би негде март, април, мај, као три пролећна месеца, укупно имали у нижим пределима између 5 и 15 мразних дана – рекао је метеоролог.Са друге стране, очекује се и између 12 и 20 летњих дана – са максималном температуром преко 25 степени.

За викенд топлије време, до 20 степени

После јутарњег мраза, први дан пролећа претежно сунчан, а температура између 11 и 16 степени, просечна за овај део марта.

– Још сутра би било услова за појаву јутарњег мраза, у петак и за дане викенда пораст температуре, тако да бисмо у петак и суботу имали максималну температуру, у појединим местима и око 20 степени – каже метеоролог Михајловић.

Међутим, то неће бити дуготрајно, јер са почетком следеће недеље стиже захлађење, а у планинским пределима могућ је и снег.

– То, наравно, јесте карактеристично за март и април, да планински предели имају снежне падавине, али нећемо баш тако нагло ући у топли део године. Имаћемо ипак оно типично мартовско и пролећно време – каже Михајловић.

Неће бити снежног изненађења

Стабилизација времена очекује се у другој половини наредне седмице, али ће се и даље смењивати – два до четири топла дана, па један кишни.

– Дакле, не очекује се да би до краја марта било снега у нижим пределима, али у планинским пределима да. На Копаонику тренутно има свега 10 центиметара снега, што свакако није довољно за све оне који уживају у зимским спортовима – рекао је Михајловић.

Што се тиче априла, очекује се да буде кише, али у границама просека.

– Максимална температура биће између 14 и 17 степени, она средња максимална, што свакако јесте нешто, да кажемо, топлије од просека, али падавине ће бити у границама просека и у том смислу неће бити неких изненађења – рекао је метеоролог.

Напомиње да се у другом делу пролећа очекују и краткотрајни пљускови.

(РТС)Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept