четвртак, јун 20, 2024
Početna » ИМАЋЕМО СУПЕРЋЕЛИЈСКЕ ОЛУЈЕ, ТОРНАДА, ТРОМБЕ И ПИЈАВИЦЕ: Директор РХМЗ-а детаљно о појавама које могу да буду разорне

ИМАЋЕМО СУПЕРЋЕЛИЈСКЕ ОЛУЈЕ, ТОРНАДА, ТРОМБЕ И ПИЈАВИЦЕ: Директор РХМЗ-а детаљно о појавама које могу да буду разорне

Торнадо се увек везује за континенталне делове, а у ствари за ову појаву не постоји просторно ограничење, само се негде дешавају чешће, а негде ређе. Када је реч о Србији, ако имамо суперћелијске олује, можемо имати и торнада, јер су само оне способне да га продукују.

од Паланка данас
0 Коментар

Прошле године смо се сви упознали са суперћелијском олујом, од којих се и сада страхује. Подсетимо, како је већ рекао директор Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ) проф. др Југослав Николић, глобални пораст температуре свакако може допринети порасту оваквих олуја.Николић каже да не постоје просторна ограничења за торнадо, и да се он може јавити било где.

– Да би се он догодио, неопходно је да се испуни читав низ атмосферских услова који до торнада доводе. Осим повољних профила температуре, влаге и нестабилности, неопходно је и јако смицање ветра у слоју од површине Земље до 1 километар висине, смицање по интензитету и по правцу. Такође, неопходно је да су и нивои кондензације и слободне конвекције у атмосфери “постављени” релативно ниско, што уз одговарајући профил ветра представља оптималне услове да стуб ваздуха силовито заротира. У неким деловима света, као што је алеја торнада у Америци, овакви услови се осматрају релативно често, али у нашој земљи веома ретко. У Србији су вртлози најчешће типа тромбе и понекад се јављају у више наврата током једне летње сезоне, док се у појединим годинама уопште не осматрају – каже проф. Николић.

Торнадо својствен суперћелијским облацима
Како је он објаснио, само суперћелијске олује су способне да продукују крупан град пречника већег од 5 центиметара, али и торнадо, који се не јавља при другим типовима грмљавинских облака.

– Торнадо је својствен суперћелијским облацима и веома ретко се осматра у нашим крајевима – каже проф. Николић.За разлику од торнада, за пијавице није потребно да облак буде суперћелијски.

– Пијавице представљају стуб ваздуха који ротира изнад водене површине – мора или језера, и у нашем региону најчешће се опажа на обалама Јадрана. За настанак пијавице није пресудно да облак буде суперћелијски. Према томе, оне настају или из кумулуса конгестуса (Цу цон) или из несуперћелијског кумулонимбусног облака. Слично важи и за тромбу, која се, за разлику од пијавица, јавља над копном – рекао је саговорник.

Бујичне поплаве током лета
Додаје и на шта ће све утицати климатске промене, и као једну од последица глобалног загревања издваја бујичне поплаве током лета.

– Оне директно утичу на повећање броја тропских дана и ноћи, повећање броја топлотних таласа и суша, али и на периоде екстремних киша између њих. Последица глобалног загревања која би стога у наредном периоду могла бити највидљивија у нашим крајевима, осим пораста температуре и повећање сушних периода, у летњем периоду јесте и повећање честине и интензитета бујичних поплава као последица интензивирања краткотрајно обилних падавина локалног карактера – напомиње директор РХМЗ-а.

(Блиц)


Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept