Početna » ИМАТЕ ЛИ ПРАВО НА ПОНОВНО ОДРЕЂИВАЊЕ ПЕНЗИЈЕ Ево да ли нови износ важи ретроактивно

ИМАТЕ ЛИ ПРАВО НА ПОНОВНО ОДРЕЂИВАЊЕ ПЕНЗИЈЕ Ево да ли нови износ важи ретроактивно

У последње три године забележен је тренд повећања броја захтева за поновно одређивање пензије.

од Паланка данас
0 Коментар

Право на поновно одређивање пензије има корисник права који истовремено има и статус осигураника у периоду од најмање годину дана за који је плаћен допринос, саопштено је из Фонда за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске.Кориснику старосне или инвалидске пензије коме је право признато према Закону о пензијском и инвалидском осигурању и који стекне статус осигураника у обавезном и добровољном осигурању, на његов захтев ће се одредити нови износ пензије, под условима да је накнадно навршио најмање годину дана стажа осигурања, наводи се у саопштењу.

– У складу са наведеним ставом, нови износ пензије одређује се тако да се поново одреди износ пензије на дан остваривања права рачунајући и накнадно навршени стаж, као и плате, односно основице осигурања, па се затим тај износ усклађује са кретањем пензија од дана остваривања права до дана одређивања новог износа пензије – наводе прецизно из Фонда ПИО РС.

Из Фонда истичу да „нови износ пензије припада кориснику од дана подношења захтева и не може бити нижи од достигнутог износа пензије за месец у којем је захтев поднесен“.

– Корисник пензије, такође, може да поднесе захтев за одређивања новог износа пензије и на основу чињеница за које се накнадно сазнало или су наступиле након доношења решења о признавању права на пензију.

Ови износ пензије кориснику права припада од дана подношења захтева – наглашавају из Фонда ПИО.

У последње три године забележен је тренд повећања броја захтева за поновно одређивање пензије са 946 у 2021. години, 1.122 у 2022. години, а 1.212 у 2023. години, што потврђује чињеницу да из године у годину расте и број корисника права који истовремено имају и статус осигураника, наводи се у саопштењу.

Пензионисани.рсPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept