ИН МЕМОРИЈАМ. РАДМИЛА ЛАЛОВИЋ СТАНКОВИЋ

У 72. години је преминула Радмила Лаловић Станковић, истакнути паланачки  модни креатор и сликар.

Рад Радмиле Лаловић Станковић дизајнера, модног креагора и сликара се базирао на њеном одличном сликарском образовању стеченом дипломом на Одсеку сликарства примењене уметности и на ликовном смеру угледне двогодишнње Више педагопшке школе.

Добитник је најзначајнијег признања Смедеревске Паланке – Октобарска награда скупштине општине Смедеревска Паланка, Била је запослена у сталном радном односу у фабрици трикотаже, ,,Олга Милошевић“ у Смедеревској Паланци. Kреирала је и за друге фирме широм Србије. Веома је значајно напоменути да је више година (осам) радила као модни саветник за дневне листове ,,Вечерње новости“ и ,,Политика експрес“.

Радећи у две области – трикотажа и сликарство – једнако је успешна. Висока естетика у трикотажи увек је била препозната и награђена. Kао сликар – опет је самосвојна – кроз своје боје, текстуре и ритмове показује изузетну ликовност.

Штета је што њених дела нема више у јавности – мислим да јој припада место у врху наше ликовне сцене (Светлана Павловић Џиндо академски сликар).

Радила је колекције за многа страна тржишта широм света. Чак је реализовала колекцију чувеног модног креатора Пјера Kардена. Осмислила је и дизајнирала нову модну марку ЛаРа С њени модели су носили етикету са њеним именом. 

Радмила Лаловић Станковић носилац многих највиших, престижних признања и награда као што су на Међународном сајму моде у Београду Златне и Сребрне кошуте, два прстена Златни паун, награда признање младих потрошача од омладинског жирија публике на Сајму моде у Београду. за модел који је након тога произведен у 100.000 примерака. Затим златне и сребрне медаље у Сарајеву, Златне преслице у Лесковцу. „Дијамантска игла специјална награда Практичне жене“ .

Сахрана Радмиле Лаловић Станковић ће се одржати 13. јануара у 13 часова, на Старом гробљу у Палнци

 

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/in-memorijam-radmila-lalovic-stankovic/