Početna » ИНДУСТРИЈСКА ПРОИЗВОДЊА У СРБИЈИ ВЕЋА ЗА 6,9 ОДСТО НЕГО У ИСТОМ ПЕРИОДУ 2023.

ИНДУСТРИЈСКА ПРОИЗВОДЊА У СРБИЈИ ВЕЋА ЗА 6,9 ОДСТО НЕГО У ИСТОМ ПЕРИОДУ 2023.

од Паланка данас
0 Коментар

Индустријска производња у Србији је у јануару 2024. у односу на исти месец претходне године увећана за 6,9 одсто, наведено је у данас објављеном тексту Макроекономске анализе и трендови. Тиме је достигнут највиши обим индустријске производње, коју је Србија забележила у претходне три деценије, а раст индустрије предводи прерађивачки сектор, истакнуто је у поменутим анализама, које су заједнички објавили Економски институт и Привредна комора Србије.Како се наводи у том документу, робни извоз Србије лане додатно је увећан упркос екстерним потешкоћама, док је целокупан прираст извоза прерађивачког сектора потекао од извоза производа такозване средње-високе технолошке сложености (1.163,8 милиона евра, тј. раст од 12,5 одсто) и производа који припадају тзв. високој технологији (135,7 милиона евра, тј. раст од 15,6 одсто).

Извоз производа средње-високе технолошке интензивности лане је био рекордан по обиму, а први пут у историји је обезбеђена и пуна покривеност увоза извозом ове групе производа, напомиње се у анализама.

Успоравање инфлације даје позитивне ефекте на међугодишњи обрачун реалне зараде које су у децембру увећане за 4,9 одсто, наведено је у документу.

Инфлација је у јануару 2024. додатно смањена на међугодишњем нивоу, а поврх тога, у Народној банци Србије очекује се да ће међугодишња инфлација бити мања и у фебруару 2024 на око 5,5 одсто.

Извор: ТанјугPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept