ИНФОРМАТИЧКИ ТИМ ПАЛАНАЧКЕ ГИМНАЗИЈЕ У ПРВИХ ПЕТ ШКОЛА НА КОНКУРСУ МТС-а

Информатички тим, надарених ученика за информатику и рачунарство Паланачке гимназије, постигао је велики успех на конкурсу Балканских држава за апликацију апп МТС-а и ушли су у пет награђених школа и пласирали се на финално такмичење које ће се одржати крајем фебруара у Бањалуци.


Иза тима Паланачке гимназије који предводи професорка информатике Наташа Марковић, су остале и Математичка и Информатичка гимназија, и многе друге гимназије из Србије.

Тим Паланачке гимназије сачињава професорка информатике Наташа Марковић и ученици Kристина Kарашићевић, Јелена Младеновић и Никола Васиљевић.

„Quizy“ – tim AIShark из Паланачке гимназије (Смедеревска Паланка):„Quizy“  је апликација у којој корисник прави квизове, уношењем питања и одговора по жељи, који се могу даље поделити са осталим корисницима. Апликација нуди различите типове играња квизова комбинујући класичан квиз са играњем видео игара. У првом плану је намењена лакшем и забавнијем учењу где би наставник правио квизове, а ученици играли.

Циљ mts app конкурса јесте да се кроз рад на апликацијама унапреди процес стицања знања, развој предузетничког духа и сарадње међу младима, као и да се оствари веза са основном делатношћу Телекома Србија. Већ девет година, ова компанија са успехом организује мтс апп конкурс у којем учествују тимови ученика гимназија које раде према специјализованом програму за таленте у области математике, информатике и рачунарства. Поред оригиналности и иновативности, жири је посебно вредновао функционалност апликација и њихов допринос унапређењу употребе мобилних уређаја, као и њихову друштвено одговорну намену.

Ове године у конкуренцији је било 19 апликација, а пет најбољих тимова очекује и учешће у регионалном финалу конкурса – „Регионални апп изазов“, које ће средином фебруара бити одржано у Бања Луци. Тимови ученика из Србије срешће се са ученицима из БиХ и Црне Горе, будући да се, по истим правилима конкурс реализује и у тим земљама, у организацији м:тел Бања Лука и м:тел Црна Гора. Аутори чија апликација буде изабрана као најбоља у региону добиће прилику да отпутују у Порто, на једну од најзначајнијих европских конференција која окупља програмере и ИТ стручњаке. У Бања Луци ће бити додељена и специјална награда за иновативност „Снага иновације – Игор Осмокровић“.

До сада је са mts app конкурсом упознато више од 2000 ученика, док је 153 тимова презентовало 160 апликација. Kонкурс је уврштен у селекцију престижне европске организације ЦСР Еуропе, а подржава га и Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/informaticki-tim-palanacke-gimnazije-u-prvih-pet-skola-na-konkursu-mts-a/