Početna » ИНИЦИЈАТИВИ “СТОП МОБИЛНИМ ТЕЛЕФОНИМА” ПРИКЉУЧУЈЕ СЕ СВЕ ВИШЕ ШКОЛА

ИНИЦИЈАТИВИ „СТОП МОБИЛНИМ ТЕЛЕФОНИМА“ ПРИКЉУЧУЈЕ СЕ СВЕ ВИШЕ ШКОЛА

од Паланка данас
0 Коментар

Након инцидената у Трстенику и Смедереву о којима је брујала цела Србија а које је проузроковала или на друштвеним мрежама документовала употреба мобилних телефона у школама, покренута је иницијатива којој се прикључује све више школа. После новосадских и београдских школа, и у Петровцу на Млави, у некадашњој Гимназији, а данас Средњој школи „Младост”, покренута је акција „Без телефона до школског звона”.Ова иницијатива у Петровцу на Млави је покренута пре него што је ресорно министарство препоручило школама да правилником уреде коришћење телефона, а Петровчани су то урадили на свој начин – ђацима нису сасвим одузели телефоне већ су забранили њихову употребу током часова.

Занимљиво је да је све, како пише Политика, почело са оделјењем које похађају баш ученици са посебним способностима за рачунарство и информатику. Од почетка године код њих је било више случајева недисциплине на часовима, ометања наставе, изречена су два укора оделјенског старешине и више опомена. Често је извор проблема било коришћење мобилних телефона, да би на првом тромесечју и њихов успех био доста нижи од очекиваног.

Родитељима ученика из овог одељења предочен је проблем, а они су сами покренули иницијативу да се израде специјални ормарићи за одлагање телефона и казне они који то правило прекрше. Чак су на себе преузели и да финансирају њихову израду. Правилником је уређено да ученик на почетку часа одложи телефон у свој ормарић и заклјуча га све до одмора. Проверу врши наставник јер је предњи део ормарића провидан. Убрзо је правило – без телефона на часу – заживело у целој школи, па су онда набавлјене кутије у које остали ђаци одлажу телефоне пре часова.

Форум средњих стручних школа, подсећамо, позвао је да се што пре реализује акција „Стоп мобилним телефонима“, да се забрани употреба мобилних телефона у школама, а неколико основних школа у Београду увелико упражњава ову забрану, ђаци телефоне у току наставе држе искључене, осим у посебним случајевима.

„Питамо се зашто директори и други школски органи не спроводе закључак Радне групе који је у интересу свих структура у друштву. Учење и рад на часу ће сигурно бити поболјшано, а самим тим и дисциплина ђака. Уверени смо да би ова одлука утицала и на смањење насилја у школама. Зато апелујемо на све актере у систему образовања, па и синдикате и председнике синдиката да посете органе школа, анимирају их и предоче им предности увођења забране мобилних телефона у учионицама. Ако се то не уради, испада да је Радна група радила про форме и да се само беспотребно губило време јер њене одлуке и закључке већина директора и органа у школама не поштује и не ферма их ни два одсто“, објавио је Форум средњих стручни школа на свом сајту.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept