ИНСПЕКЦИЈА РАДА НАЈАВИЛА КРИВИЧНУ ПРИЈАВУ ПРОТИВ ЗАКОНСКОГ ЗАСТУПНИКА ФАБРИКЕ ШИНСКИХ ВОЗИЛА „ГОША“

Инспекција рада Одељења у Смедереву извршила је 5. априла ове године надзор у Фабрици шинских возила „Гоша“ из Смедеревске Паланке и утврдила да је дошло до промене власника

фабрике (удео 100% власништва), тако да је уместо фирме „ЖОС Трнава“ из Словачке, уписан Лиснарт Холдингс Лимитед са седиштем на Кипру.

Инспектор рада је такође констатовао да су запослени и даље у штрајку и да страхују да ће нови власник отуђити своју имовину, а да ће они остати без ненаплаћених зарада.

Инспектор рада ће против законског заступника Фабрике шинских возила „Гоша“ Смедеревска Паланка, као одговорног лица, поднети кривичну пријаву надлежном тужилаштву због свесног непридржавања Закона о раду, чиме је запосленима ускратио право на зараду (за утврђени период).
Инспекција рада је, подсећамо, и 24. марта ове године била у надзору у Фабрици „Гоша“ и утврдила да је запосленима последњи пут исплаћена зарада 6. марта 2017, а односила се на део зараде за децембар 2016. и део зараде за август 2015.
Доприноси по основу социјалног осигурања уплаћени су до висине минималне зараде за 2012. и 2013. годину, а за разлику до пуне зараде нису. За 2014, 2015. и 2016. годину уопште нису плаћани доприноси, о чему је Инспекција рада обавестила Пореску управу. Од децембра 2013. запослени немају оверене здравствене књижице.
Нето зараде радницима се исплаћују преко рачуна другог друштва, и за август, септембар, октобар и новембар 2016. исплаћене су у висини од 100%, за децембар 2016. у висини од 40%, а за јануар 2017. у висини од око 60%. Пореска управа је 13. марта ове године послодавцу доставила решење којим је наложена исплата доприноса у износу од 101.155.461,52 динара. Започети су разговори са Министарством привреде ради решавања ових проблема, од којих је највећи овера здравствених књижица.
Инспекција рада је током 2014. и 2015. године у више наврата контролисала фабрику „Гоша“ и два пута донела решења којима је послодавцу наложено да изврши исплату заосталих зарада.
Због неисплаћених зарада инспекција рада је у 2014. против послодавца „Гоша ФШВ“ поднела два захтева за покретање прекршајног поступка. Први пут суд „Гошу“ није казнио због тешке материјалне ситуације предузећа, а у случају друге пријаве суд је „Гоши“ изрекао опомену.
Током 2015. године било је неколико појединачних захтева запослених, између осталог и због престанка радног односа, и у тим случајевима инспекција рада је доносила привремену меру о одлагању од извршења отказа уговора о раду. У 2016. и 2017. години није било захтева због повреда права од стране запослених у овој фабрици.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/inspekcija-rada-najavila-krivicnu-prijavu-protiv-zakonskog-zastupnika-fabrike-sinskih-vozila-gosa/