петак, јун 21, 2024
Početna » ИНСПЕКТОРИ У АКЦИЈИ: Да не поверујете шта су све открили у шољици кафе

ИНСПЕКТОРИ У АКЦИЈИ: Да не поверујете шта су све открили у шољици кафе

Пољопривредна инспекција спровела је опсежну контролу производа од кафе с циљем откривања превара и обмане потрошача. Инспектори су открили да један нерегистровани произвођач продаје пржени храстов жир под називом кафа.

од Паланка данас
0 Коментар

На основу Закона о инспекцијском надзору и Закона о безбедности хране, овом произвођачу је забрањено обављање делатности и промет производа. „Субјекат је довео потрошаче у заблуду декларисањем производа као ‘Шкап кафа – пржен храстов жир’, док је кафа производ који се добија искључиво пржењем зрна кафе,“ саопштили су из Министарства пољопривреде.Током инспекције, извршена је контрола у 123 објекта, укључујући 69 производних погона и 54 малопродајна објекта. Узето је 128 узорака пржене млевене кафе и мешавина, од којих су три узорка садржала сурогате кафе. У пет случајева декларација није била усаглашена, код пет субјеката није био успостављен функционалан систем безбедности, у два случаја хигијена је била на лошем нивоу, а у једном објекту није постојао упис у Централни регистар објеката.

Према Правилнику о квалитету кафе, на снази од јуна 2022. године, кафа може бити продавана само ако је направљена од млевеног зрна кафе, без примеса других сировина. Уколико производ садржи сурогате, то мора бити јасно означено на амбалажи, са процентуалним уделом сваке замене.

Потрошачи фокусирани на укус и цену, а не на састав

Национална организација потрошача Србије (НОПС) истиче да већина потрошача није свесна састава кафе и одлуку о куповини доноси на основу укуса или цене. Анкета НОПС-а показала је да 51 одсто испитаника не зна шта су сурогати у кафи, док 62 процената сматра да је укус најважнији критеријум за квалитет.

Државна ревизорска институција (ДРИ) у извештају о сврсисходности пословања „Безбедност хране у Србији“ из фебруара, наводи да су највеће преваре потрошача везане за производе попут кафе, чоколаде, сокова, меда, сира, црног хлеба и ракије. ДРИ је препоручила Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде да се у законску регулативу уведе термин „преваре у вези са храном“.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept