ИНСТРУКЦИЈА ШУМАРСКИМ ИНСПЕКТОРИМА О ПОСТУПАЊУ СА ПРИВРЕМЕНО ОДУЗЕТИМ ДРВЕТОМА

На иницијативу Удружења за шумарство, прераду дрвета и индустрију намештаја и папира Привредне коморе Србије, Управа за шуме Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, донела је инструкцију шумарским и ловним инспекторима о поступању са привремено одузетим производима – дрветом.

Примењивањем прописа који важи за материјале склоне пропадању, умeстo нeпoсрeднe пoгoдбe сада се мoжe примeнити прoдaja дрвета пo вaжeћeм цeнoвнику. Поступање са одузетим дрветом у досадашњој пракси је био процес где је вредност дрвета опадала, и правили трошкови чувања јер је важило правило да се одузето дрво лагерује до извршне пресуде. Процеси су трајали и по више година уз високе трошкове лагеровања, а одузето дрво губило је своју вредност стајањем. Приход од таквог дрвета није могао да подмири ни трошкове складиштења услед чега мера није била ефикасна у сузбијању бесправне сече, а корист нису имале ни држава нити дрвна индустрија.

Групација за шумарство Удружења за шумарство, прераду дрвета, индустрију намештаја и папира Привредне коморе Србије донела је претходно закључак о предлогу за добијање јасног тумачења Министарства финансија да ли дрво спада у материјале склоне пропадању, услед дужег стајања и изложености атмосферским утицајима и на тај начин пропадањем губи своју материјалну вредност.

Предлог је био да се, уколико би се примењивао пропис који важи за материјале склоне пропадању, умeстo нeпoсрeднe пoгoдбe мoжe примeнити прoдaja пo вaжeћeм цeнoвнику.

У пракси дрво свакако јесте кварљива роба, а прибављањем јасног става министарства добија се на ефикасности у поступању и заштити шума тако што ће се одузето дрво продавати одмах по одузимању чиме не губи на вредности, а нема ни трошкова складиштења.

Извор: ПКС

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/instrukcija-sumarskim-inspektorima-o-postupanju-sa-privremeno-oduzetim-drvetima/

1 comment

    • posmatrač on 05/02/2020 at 22:58

    Drvetima!!

Komentari su onemogućeni.