ИНТЕРКУЛТУРАЛНИ КУТАК У ОШ „ОЛГА МИЛОШЕВИЋ“

Како бисмо боље разумели свет, себе али и људе око нас, потребно је да пођемо од личних ставова и вредности и да уз сагледавање свих аспеката своје личности схватимо да туђи ставови, вредности, навике и погледи на свет нису ништа мање или више вредни од наших.

Уз упознавање других култура, нација, заједница стварамо један бољи свет. Свет разумевања и љубави. Свет у коме нема места предрасудама и стереотипима. Зато је важно да познајемо и своју како бисмо могли да прихватимо и разумемо различите културе, како бисмо поштовали људска права, неговали равноправност, супротстављали се неправди и дискриминацији и били способни да заједно сарађујемо у свету различитости.

С обзиром да се интеркултуралне вредности заснивају на Конвенцији о правима детета, у Интеркултуралном образовном кутку ОШ „Олга Милошевић” ученицима другог циклуса приказан је едукативни филм „За сву децу света сва права су иста“ који је припремио Ученички парламент. Филм промовише интеркултуралност, толеранцију, позитиван став према различитим културама и језицима, унутар и ван школе, и подстиче друштвену интеракцију међу ученицима.

Ученици су уживали у дружењу и пројекцији овог краткометражног едукативног филма. У наредном периоду ученицима ће бити приказан и филм о историји и традицији Рома. Пројекат Интеркултурални образовни кутак подржан је од Екуменске хуманитарне организације из Новог Сада, a финансира га швајцарска организација HEKS/EPER. Прихватимо једни друге, пригрлимо наше разлике и негујмо равноправност и заједништво.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/interkulturalni-kutak-u-os-olga-milosevic/