ИПАРД КОНКУРСИ МОГУ СЕ ОЧЕКИВАТИ ТЕК У АПРИЛУ

Иако је јавни позив за инвестиције у физичку имовину пољопривредних газдинстава из ИПАРД програма требало да буде расписан у октобру, односно новембру, због тренутне епидемиолошке ситуације ова година приведена је крају без иједног отвореног конкурса који се односи на та улагања.
Реч је о јавним позивима за набавку новог трактора, набавку машина и механизације и изгрдању и опремање објеката (фарми, складишта, пластеника, стакленика, подизање воћњака, винограда, система за наводњавање…).
Према најавама надлежних, ти се конкурси могу очекивати тек у априлу идуће године, а с обзиром на то да Управа за аграрна плаћања има рок девет месеци по затварању јавних позива да одобри или одбије захтеве, то значи да би се с реализацијом одобрених пројеката могло почети тек у марту 2022. године.
Сада је процедура, односно правило такво да по одобрењу пројекта подносилац захтева у потпуности финансира инвестицију, најчешће уз помоћ банке, па тек када заврши сав посао добија повраћај новца из ИПАРД фонда.
Олакшавајућа околност је та што ће доћи до измена у процедури и бити омогућено подносиоцима захтева за одобрење ИПАРД пројеката да по добијању позитивних решења повуку до 50 одсто одобреног износа подршке.
Дакле, убудуће, након измене процедура, моћи ће већ на почетку инвестирања да повуку до половине вредности инвестиције без ПДВ-а. Тако би се убрзао и инвеститорима олакшао завшетак пројекта.

Снежана Петровић, дипл.инж.
ПССС Смедрево

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/ipard-konkursi-mogu-se-ocekivati-tek-u-aprilu/