ИСПАЉЕНО 285 ПРОТИВГРАДНИХ РАКЕТА НАД ТОПОЛОМ И ОКОЛИНОМ

Радарски центар “Букуља” и аутоматска противградна одбрана деловали су прикладно и на време приликом последњих градоносних падавина над Тополом и околином, рекао за Тањуг Ђорђе Кардум из Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ).

„Са “Букуље“ и радарског центра “Бешњаја“ изнад Шумадије, значи Крагујевац, Топола и Љиг, испаљено је 285 противградних ракета, а над општином Топола 105 са 10 станица. Дакле, аутоматски систем противградне заштите био је спреман за рад, а и стрелци су били у станицама сат времена раније и били су спремни да дејствују“, каже Кардум.

Он је додао да су, међутим, временски услови били веома неповољни за противградну заштиту.

„Циљ противградне заштите је да се створе ситна зрна града (језгра кристализације) и она јесу била ситна, али је време било хладно, изотерме су биле ниске, тако да зрна града нису стигла да се довољно истопе падајући на земљу“, рекао је Кардум.

Он је навео да је облак био над готово стотину хиљада хектара, а град је пао на стотинак хектара у Тополи и штета се процењује.

„Топола је идеално место за воћарство, али и идеално место за настанак града“, додао је Кардум.

Према речима надлежних из РХМЗ, држава има довољно ракета и у овој години утрошено је 250.000 динара за њихову набавку за 13 радарских центара.

Тренутно има 16.300 ракета и то би према проценама требало да буде довољно до краја сезоне. И локалне самоуправе су субјекти система противградне заштите и имају могућност и право да учествују у суфинанисрању стрелаца на својој територији и да купују додатне количине ракета.

Танјуг

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/ispaljeno-285-protivgradnih-raketa-nad-topolom-i-okolinom/