Početna » ИСТРАЖИВАЛИ СМО: Ево каква је тачно процедура добровољног давања крви

ИСТРАЖИВАЛИ СМО: Ево каква је тачно процедура добровољног давања крви

Добровољно давање крви није само акт већ и кључна карика у ланцу бриге о здрављу и спасавању живота.

од Паланка данас
0 Коментар

417412517 748102973620021 7939942072250858319 N

У овом тексту, истражићемо значај , савет о понашању пре и после давања крви , као и процедуру добровољног давања крви током акције , зарањајући у срж хуманости која покреће ову несебичну праксу.
Савет о понашању пре и после давања крви

Посебна припрема за давање крви није потребна, као ни посебан режим после давања крви, али да би се што боље осећали при давању крви, поготово ако је то прво давање, одређени савети би могли да буду од користи.

Препоручује се да пре давања крви особа буде одморна, да је претходне ноћи спавала уобичајено (довољно), да је узела лагани оброк и извесну количину течности- најбоље 4 чаше воде 1-2 сата пре давања крви.

Како се понашати после давања крви ?

После давања крви завој на прегибу лакта не треба скидати следећа два сата. Тог дана треба да се уноси течности нешто више него уобичајено (за 3-4 чаше воде). Могу се обављати уобичајене активности. Треба избегавати тежи физички рад или вежбе као што су подизање терета, билдовање, гурање тешких предмета, најмање 4 сата после давања крви. Избегавати журбу, пушење бар 2 сата, алкохол бар 8 сати, дуготрајно стајање, прегрејане просторије. Тог дана не кретати као возач на дуг и напоран пут нити обављати ризичан посао (нпр.пењање, рад на скели и сл.).

ПРОЦЕДУРА НА АКЦИЈИ ДАВАЊА КРВИ

Први корак је попуњавање упитника. Обавезно је да са собом понесете неки документ. Потом се проверава ниво хемоглобина у крви, разговара са лекаром и обавља преглед и ако је са здрављем све у реду, приступа се давању крви , нокон 5-10 минута следи лагано послужење и разговор са другим даваоцима и волонтерима Црвеног крста. И то је део процедуре давања крви!

Крв се узима из прегиба лакта где је инервација најслабија. Осећај после давања крви се не може описати, морате га доживети. Пожелећете да га доживите поново. То је та чувена “зависност” од давања крви. Медицински разлози да се ваше тело навикава на давање крви не постоје.

Уколико вам је дозвољено да дате крв након чега сте након неког времена добили књижицу добровољног даваоца крви припадате привилегованој категорији здравих људи.

Пристанком за добровољно давање крви добијате потпуно бесплатан здравствени преглед. Крв ће бити узета од вас искључиво ако се процени да пре свега нећете угрозити сопствено здравље, а онда ни здравље примаоца.

Акције добровољног давања крви су свуда око нас . Ако сте здрави , доброг општег здравственог стања , имате изнад 50 килограма ; пунолетни сте , имате више од 18 , а мање од 65 година , само редовно пратите недељни план акција и одазовите се позиву Црвеног крста.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept