ИЗДАВАЊЕ ДИГИТАЛНОГ ЗЕЛЕНОГ СЕРТИФИКАТА И НА ШАЛТЕРИМА ПОШТА

Грађани Србије од 31. маја на аеродрому „Никола Тесла“ у Београду, у пошти на Терминалу 1 у приземљу, могу да добију Дигитални зелени сертификат, док ће на шалтерима још 200 пошта широм земље ова услуга бити доступна од среде, 2. јуна.

За добијање сертификата потребан је важећи пасош, а цео процес – од подношења захтева до издавања документа, траје свега неколико минута и бесплатан је за грађане, саопштила је Пошта Србије.

„Издавањем Дигиталног зеленог сертификата Пошта Србије наставља реализацију својих кључних циљева, а то су подизање квалитета и ширење услуга и укључивање у процес дигитализације. Уз велику подршку премијерке Ане Брнабић, Пошта интензивно сарађује са Канцеларијом за информационе технологије и електронску управу на развоју нових дигиталних сервиса са циљем да заузме лидерску позицију у региону“, рекао је в.д. директора ЈП Пошта Србије Зоран Ђорђевић.

Дигитални зелени сертификат представља обједињену потврду којом се доказује да ли је неко примио вакцину против КОВИД-19, као и да ли се тестирао на заразну болест САРС-ЦоВ-2, наводи се на порталу еУправе.

Kако даље пише, Дигитални зелени сертификат представља потврду која је електронски печатирана и као таква не може да буде фалсификована нити злоупотребљена.

Дигитални зелени сертификат, поред личних података, попут имена, презимена, матичног броја, пола, број пасоша, садржи и податке о томе да ли је неко вакцинисан, а у њему се налазе и подаци о броју примљених доза, као и датум када је примљена прва и друга доза.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/izdavanje-digitalnog-zelenog-sertifikata-i-na-salterima-posta/