ИЗЛОЖБА ПАЛАНАЧКОГ МУЗЕЈА „ИЗМЕЂУ КОСТИМА И ОРНАМЕНТА“ ГОСТУЈЕ У ЗРЕЊАНИНУ

У уторак, 11. 09. 2018. године у Малом салону Народног музеја Зрењанин, биће отворена изложба под називом „Између костима и орнамента – антропоморфне фигурине винчанске културе“. У питању је гостујућа изложба Народног музеја из Смедеревске Паланке, чији су аутори кустоси-археолози Ненад Шошкић, Весна Скачков и конзерватор Драгана Ђурђевић.
Изложба се базира на тумачењу орнамената који представљају одећу или тканину. Циљ изложбе је да се антропоморфне фигурине винчанске културе сагледају у новом, маштовитијем виђењу. У стандардизованим тумачењима овог типа фигурина, углавном се истиче мотив богиње мајке, или је акценат на украсима, линијама и боји. Аутори су тежили другачијем тумачењу ових симбола у контексту онога шта они представљају – одевне предмете, накит, фризуру, шминку и друго. Публици ће бити представљени налази са два најпознатија неолитска локалитета Паланачке општине –Медведњака и Селевца. Оба локалитета припадају периоду млађе фазе винчанске културе и карактерише их масовна производња антропоморфних фигурина.
Изложба је гостовала широм Србије, а део је представљен и светској јавности у Археолошком музеју у Удинама (Италија). Изложба ће зрењанинској публици бити доступна до 02.10.2018. године. Надлежни кустос изложбе у Народном музеју Зрењанин је Александар Шаламон, кустос-археолог.

НМСП

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/izlozba-palanackog-muzeja-izmedju-kostima-i-ornamenta-gostuje-u-zrenjaninu/