ИЗМЕНА У ПАСОШУ-У РУБРИЦИ ДРЖАВЉАНСТВО НЕЋЕ ПИСАТИ „СРПСКО“

Исправка у пасошима држављана Србије биће вршена у наредном периоду. У Србији од 1.октобра наступа велика промена у пасошима. У њима више неће у рубрици држављанство писати „српско“ већ „држављанство Републике Србије“, пренео је РТС.

Иако предходна ознака није била супротна прописима, у Странци за Санџак сматрали су да се тиме крше права мањинских народа у Србији.
Мирсад Ђерекарац први је Бошњак коме у путној исправи издатој у Конзулату у Немачкој у рубрици стоји држављанство Републике Србије. Исправу је подигао пре Нове године.

„Моја грађанска и сва друга права у држави Србији нису угрожена, али ми ово значи. Ето, само тај осећај једнакости и равноправности са другим народима у држави у којој живим“, каже Ђерекарац.

Из Странке за Санџак први допис ресорном министарству у коме се указује на кршење закона послат је у децембру 2016. године.

„Стављање придева ’српско’ значи, у ствари, да се ставља једна национална одредница, једно национално обележје, што није у складу ни са Уставом ни са Законом. Сви мањински народи, односно, несрпски народи у Републици Србији, подводе се под одредницу ’српско’ и ми смо тражили да се то исправи“, каже председник Странке за Санџак Февзија Мурић.

У Министарству унутрашњих послова објашњавају да је сет података који се уписује у нови биометријски пасош урађен на основу стандарда који прописује садржај, изглед и упис свих података који се налазе у пасошу.

Рубрика држављанство уписује се у облику припадности држави чије држављанство лице поседује.

Од 1. октобра, кроз апликацију у пасошу у рубрици „држављанство“ уписује се „држављанство – Републике Србије“, што је такође у складу са Законом о држављанству Републике Србије и Законом о путним исправама. У рубрику „држављанство“ у пасошу уписује се искључиво „држављанство Републике Србије“, тако да не постоји могућност избора.

Мурић се обратио заштитнику грађана у децембру 2016. године. Поступак је трајао краће од годину дана.

Након више састанака, препорука заштитника грађана о измени садржаја рубрике држављанство је усвојена.

Омбудсман Зоран Пашалић сматра да је потребно направити разлику између националног идентитета или припадности и држављанства.

„Свакако треба направити ту јасну разлику која ће утицати на бољи осећај свих оних који јесу држављани Републике Србије али који се не сматрају српским или делом српског национа“, додаје Пашалић.

Исправка ће бити вршена у наредном периоду, за све држављане Србије, приликом обнављања пасоша који су истекли.
Извор: РТС

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/izmena-u-pasosu-u-rubrici-drzavljanstvo-nece-pisati-srpsko/

1 comment

    • Eufrat on 23/01/2018 at 15:20

    smešno

Komentari su onemogućeni.