ИЗМЕШТА СЕ СТАЈАЛИШТЕ „АУТОКОМАНДА“-ПУТНИЦИ ЛАСТЕ ЗА БЕОГРАД МОЋИ ЋЕ ДА ИЗАЂУ КОД ДЗ „ВОЖДОВАЦ“

Уместо на Аутокоманди, убудуће ће сви аутобуси који долазе у Београд из других градова Србије па и Смедеревске  Паланке пристајати пола километра раније, код ДЗ Вождовац! Путници из унутрашњости сада ће излазити на проширеном стајалишту код полицијске и ватрогасне станице. Да би стигли до Аутокоманде мораће да користе градски превоз за једну станицу.

Без обзира на временске прилике, Аутокоманда је једна од тачака у граду на којој су у јутарњем и поподневном шпицу гужве неизбежне. Тако је годинама, јер осим возила јавног превоза, овде стају и међуградски аутобуси! Због наређаних аутобуса, ствара се велика гужва и у Булевару ослобођења, од кружног тока до ресторана „Франш“, јер возила не могу да се укључе на ауто-пут. У застоју су стално и аутобуси који саобраћају из Младеновца и Сопота, а који из истог разлога на потезу дугом око 200 метара, од ватрогасне станице до стајалишта, изгубе по 15 минута.

Да би побољшао проточност саобраћаја, Секретаријат је одлучио да станицу измести.

– Због малог капацитета стајалишта Франше д’Епереа на Аутокоманди, које се налази на изливној рампи за ауто-пут, и велике фреквенције аутобуса на међумесним линијама које га користе, неретко се овде стварају саобраћајне гужве и застоји – кажу из Секретаријата.

– Због тога је одлучено да се стајалиште за аутобусе на међумесним линијама измести на претходно стајалиште јавног градског превоза, односно код Полицијске станице и Дома здравља Вождовац. У току су грађевински радови на уређењу стајалишног платоа на новој локацији. После постављања одговарајуће саобраћајне сигнализације, стајалиште ће бити спремно за коришћење. Ово решење требало би да спречи застоје на овом делу ауто-пута, али исти проблем остаје и са супротне стране, у смеру ка Нишу. Са премештањем главне Београдске аутобуске станице на Нови Београд, стајалиште на Аутокоманди постаће можда још фреквентније.

На Аутокоманди, у смеру ка Нишу, гужве се највише стварају у поподневном шпицу. Пре неку годину Секретаријат за саобраћај одвојио је стајалишта за градски и приградски превоз, али се после тога јавио нови проблем.

Аутобуси у међумесном саобраћају се овде наређају, путници улазе, убацују торбе, кондуктер наплаћује карте… То траје предуго! Зато се путници провлаче између наређаних возила како би ушли у жељене аутобусе. Догоди се и да пропусте полазак, јер не виде своје возило од других аутобуса који су ту пристали.

Новости

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/izmesta-se-stajaliste-autokomanda-putnici-laste-za-beograd-moci-ce-da-izadju-kod-dz-vozdovac/