ИЗВОЗ ВОЋА И ПОВРЋА У ЕУ ЈОШ ПЕТ ГОДИНА БЕЗ ЦАРИНА

Произвођачи и извозници воћа и поврћа из Србије и других економија Западног Балкана и у наредних пет година своју робу продаваће без царина купцима у Европској унији, саопштила је Привредна комора Србије (ПКС).

Одлука Европске уније о Аутономним трговинским мерама (АТМ) којом се до краја 2025. продужавају досадашње трговинске повластице за извоз производа који нису обухваћени Споразумом о стабилизацији и придруживању (СПП), односно за које је СПП неповољнији, објављена је у Службеном гласнику ЕУ и сутра ступа на снагу.

Одлуку, која се обнавља сваких пет година, на предлог Европске комисије, донео је Европски парламент и потврдио Савет ЕУ.

Председник ПКС и Коморског инвестиционог форума Западног Балкана Марко Чадеж рекао је да је повољнији трговински режим, за чије се продужење у комуникацији са институцијама у Бриселу залагала и заједничка привредна комора региона, посебно важан за мала и средња предузећа – произвођаче и извознике воћа и поврћа од свежих јабука и шљива до кукуруза шећерца.

„Уштеда од неколико десетина милиона евра на царинама даје им предност у односу на конкуренцију, могућност за већи извоз и зараду и боље позиционирање на великом тржишту Европске уније“, изјавио је Чадеж.

Осим јабука, шљива и кукуруза шећерца, без царинског оптерећења, и у наредних пет година, са Западног Балкана у ЕУ извозиће се кромпир, тиквице, печурке, грожђе, кајсије, вишње, трешње, нектарине, брескве, јагоде, орашасти производи, диње и разни агруми…

По АТМ-у и произвођачима вина из региона продужава се могућност за извоз додатних 30.000 хектолитара годишње, након што искористе квоте које је ЕУ одобрила западнобалканским економијама појединачно, по билатералним споразумима.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/izvoz-voca-i-povrca-u-eu-jos-pet-godina-bez-carina/