ЈАСЕНИЧКИ ГРАДИЋ НА РЕКАМА И ЈЕЗЕРИМА-ПРОШЛОСТ И САДАШЊОСТ У СПЛЕТУ-1. ДЕО СЕРИЈАЛА О НАШЕМ ГРАДУ

Аутор Наташа Миљевић

У самом срцу Доње Јасенице живи и дише наша Паланка, смештена на речицама које понекад покажу и своје љуто наличје, окићена језерима, бројним минералним изворима, брдима, воћњацима, њивама и шумама уоколо – лепа , древна и живописна. Њоме су, од раног неолита, преко Старог и Средњег века па до данас, кроз неколико хиљада година, ходили пријатељи и непријатељи, освајачи или домаћини, обични људи, али и један Деспот Ђурађ и велики Свети Деспот  Стефан и вожд нам Карађорђе.

Њоме данас ходимо и ми и питамо се, у ова времена смутна, као и ова претходна, како ће нас историја упамтити, а  будући нараштаји описати- као добре домаћине или можда ипак некако другачије?

Кадрове које видите  сам начинила недавно,  шетајући кроз и око нашег лепог града, размишљајући о његовој некадашњој величини и лепоти. Ту лепоту можете и сада назрети на сваком углу, у сваком његовом делу – у старим прелепим кућама, на мостовима који одишу вековима стрпљивог стајања, на језерима која подсећају на она најлепша планинска, у парковима, на изворима, у шумама и у сваком божанском цвету који изнова, сваког пролећа чека да га приметимо и помиришемо, баш као и сваки запуштени кутак овог нашег градића… дозивајући нас да му вратимо некадашњи сјај који су наши претходници оставили као свој и залог и завет.

hdr

Можда је та лепота сада мало и оронула, јер смо некако преспавали неке деценије, али и тако запуштена  чека тренутак да у нашим умовима и срцима порасте, нарасте и сазре жеља да је опет препознамо и вратимо овом граду и достојанство и ту лепоту – спољашњу и још важније, ону унутрашњу која му наслеђем и припада, мењајући набоље прво себе, а потом и оно око нас.

hdr

hdr

hdr

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/jasenicki-gradic-na-rekama-i-jezerima-proslost-i-sadasnjost-u-spletu-1-deo-serijala-o-nasem-gradu/