ЈАСЕНИЧКИ ГРАДИЋ НА РЕКАМА И ЈЕЗЕРИМА-ПРОШЛОСТ И САДАШЊОСТ У СПЛЕТУ, 4. ДЕО НА ВОДАМА

Аутор – Наташа Миљевић

Без воде нам нема живота.

Вода је и честа инспирација уметника, а рефлексије које у њима осликавају небо и сва расположења природе и сликарима и фотографима дају непресушне могућности да истражују светлост и композицију. Купачи, риболовци, љубитељи чамаца, веслачи у кануима или они који су у сталној потрази за чистим извориштима и најбољим бањским водама, као и они који воле да имају кућицу са погледом на језеро или реку и своје приватно купалиште овде, у нашој непосредној околини, могу задовољити своју потребу врло лако и без много новца.

И заиста, наш град који лежи на многим изворима, понекад и страда од толиких водених богатстава, па на сваких десетак година страдамо од тих тако ћудљивих, непредвидљивих сила природе. Ватру можете зауставити водом, али воду не можете ничим обуздати.

А када све те муке услед честих поплава прођу, остаје још  да се помирите и са врло специфичном микроклимом коју наш град има, управо захваљујући толиким количинама воде око и испод нас, па смо често најхладнији град зими ,а најтоплији лети, упркос чињеници да боравимо на само стотињак метара надморске висине. И тек тада, ако и када те тешкоће савладамо, можемо одати почаст чистој лепоти те воде која живот значи, а у нашем граду нас тако богато окружује…и имаћемо можда неки нови поглед на њих, па ће нам и та Јасеница и Кубршница и оба језера и Видовача и Кисељак и сви други наши извори бити величанствени, какви заиста и јесу, барем мојим оком гледани.

Ушћа река, лековити извори или питома језера и јесу места која су вековима уназад људи најчешће бирали да подигну своје насеобине. А ми смо овде само у пролазу, тренутни становници, уживаоци лепоте око нас, док ће ти извори и те реке тећи и дуго после нас, као што памте многе векове пре нас.

hdr

hdr

hdr

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/jasenicki-gradic-na-rekama-i-jezerima-proslost-i-sadasnjost-u-spletu-4-deo-na-vodama/