ЈАВНИ ПОЗИВ ЈЕДИНИЦАМА ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ ЗА СПРОВОЂЕЊЕ И РАЗВОЈ УСЛУГА СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ

Програм „Swiss PRO“ саопштио је данас да је објавио јавни позив за учешће локалних самоуправа у пројекту „Снаге удружи, подршку пружи“ како би се повећала доступности и квалитета услуга социјалне заштите за најмање 500 корисника из рањивих друштвених група у Србији.

Влада Швајцарске ће кроз овај позив са укупно 242.000 евра подржати до 20 локалних самоуправа у успостављању ефикасног и одрживог система социјалне заштите на локалном нивоу, наведено је у саопштењу.

Јавни позив је отворен до 10. априла, а може да учествује 96 градова и општина из региона Шумадије и Западне Србије и Јужне и Источне Србије.

Како је прецизирано, локалне самоуправе ће бити подржане до 12.100 евра по пројекту чији циљ може бити успостављање нове стандардизоване услуге социјалне заштите која се тренутно не пружа, проширење постојећих услуга социјалне заштите ради укључивања већег броја корисника или пилотирање иновативне услуге социјалне заштите.

Истакнуто је да програм посебно охрабрује локалне самоуправе да у предлоге пројеката укључе успостављање међуопштинске сарадње и међусекторског приступа, а додатно ће бити вредновано и ако предлози пројеката садрже израђену анализу потреба рањивих група на локалном нивоу, утрошак наменских трансфера у 2019. години, као и одређен начин праћења услуга.

Пројекти могу укључивати и партнерство са локалним Центром за социјални рад.

Како би заинтересоване локалне самоуправе сазнале све детаље јавног позива, укључујући начин пријављивања, критеријуме за избор пројеката и дозвољене трошкове, програм „Swiss PRO“ је најавио да ће организовати информативне сесије у Шапцу, Ужицу, Краљеву, Крагујевцу, Нишу, Смедереву и Зајечару.

                   
                        Распоред информативних сесија
– Шабац, уторак, 10. март, са почетком у 12 часова (Центар за стручно усавршавање, Николе Тесле 1А).
– Ужице, среда, 11. март, са почетком у 12 часова (Регионални центар за професионални развој запослених у образовању, Немањина 52).
– Kралјево, четвртак, 12. март, са почетком у 12 часова (Градска управа, Трг Јована Сарића 1).
– Kрагујевац, петак, 13. март, са почетком у 12 часова (Бизнис иновациони центар, Трг тополиваца 4).
– Ниш, уторак, 17. март, са почетком у 12 часова (хол Градске куће, 7. јула бр. 2).
– Смедерево, четвртак, 19. март, са почетком у 12 часова (Регионални центар за образовање запослених у образовању, Горанска бб).
– Зајечар, петак, 20. март, са почетком у 12 часова (Регионална агенција за развој Источне Србије – РАРИС, Трг ослобођења бб).

Јавни позив се спроводи у оквиру програма „Подршка Владе Швајцарске развоју општина кроз унапређење доброг управљања и социјалне укључености – Swiss PRO“, који подржава Влада те земље у сарадњи са Владом Србије, а спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) у партнерству са Сталном конференцијом градова и општина (СКГО).

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/javni-poziv-jedinicama-lokalne-samouprave-za-sprovodjenje-i-razvoj-usluga-socijalne-zastite/