ЈЕДНА ТРЕЋИНА ИНТЕРНЕТ КОРИСНИКА СУ ДЕЦА

Једанаестог фебруара се широм света обележава Дан за безбеднији интернет, а према подацима УНИЦЕФ-а, деца чине једну трећину од укупног броја интернет корисника.

Међу најчешће ризике којима су деца изложена спадају прикупљање личних података, лажне вести, угрожавање приватности, злоупотреба у комерцијалне сврхе и изложеност штетним и узнемирујућим садржајима, саопштила је дигитална агенција Намикс.

УНИЦЕФ-ово истраживање „Безбедан интернет за целу породицу“ показало је да мање од 10 одсто деце узраста од 4 до 8 година не користи дигиталне уређаје, а да нека деца приступе интернету и пре своје треће године.

Како је наведено, најчешће активности деце на интернету су конзумација и репродукција видео и фото садржаја, слушање музике и играње видео игара.

Подаци показују да 80 одсто школараца проводи слободно време уз игрице, те према томе, истичу, дигитална технологија активно учествује у обликовању начина на који деца комуницирају и на који се друже.

У Намиксу сматрају да се одговори на изазове дигиталне револуције налазе у подизању свести о интернету, безбедности у онлајн сфери, као и ширењу дигиталне писмености, која подразумева сарадњу родитеља, учитеља и других који се баве едукацијом деце са представницима индустрије и доносиоцима одлука.

Дан за безбеднији интернет је кампања почела је 2004. године и обухвата најразличитије теме, од сајбер малтретирања до коришћења друштвених мрежа.

Обележава се у више од 150 држава широм света и фокусира се на актуелне теме које се односе на присуство на мрежи.

Под слоганом „Заједно за бољи интернет“, кампања има за циљ да укаже на позитивну страну нових технологија и начине за одговорну употребу дигиталних платформи, а ове године посебно је усмерена на безбедност деце на интернету.

Танјуг

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/jedna-trecina-internet-korisnika-su-deca/