ЈОШ СЕ ПРОЦЕЊУЈЕ ШТЕТА- ИЗЈАВИО ДРЖАВНИ СЕКРЕТАР У МИНИСТАРСТВУ ПОЉОПРИВРЕДЕ ЖЕЉКО РАДОШЕВИЋ

Државни секретар у Министарству пољопривреде Жељко Радошевић изјавио је данас да се још процењује штета, коју је невреме нанело у протекла два дана, и нагласио да је противградна заштита на дан невремена испалила 1.029 ракета.

„У овом моменту штета се још процењује. Обишли смо Тополу, Аранђеловац, Смедеревску Паланку, Велику Плану и Пожаревац. То је део локалних самоуправа на чијем подручју је велико невреме 13. јуна нанело штете које се разликују од општине до општине“, рекао је Радошевић за РТС.

Државни секретар нагласио је да је противградна заштита у 2018. годину ушла потпуно спремна са више од 13.000 противградних ракета, а да је на дан невремена испалила 1.029 ракета са десет радарских центара.

Он је, међутим, истакао да нигде у свету систем противградне заштите није сто одсто ефикасан.

„Ни у најразвијенијим земљама попут Француске и САД систем противградне заштите није сто одсто ефикасан, процењује се на 30 до 50 одсто“, рекао је Радошевић.

Он је додао да Министарство пољопривреде у мерама аграрне политике има неколико мера које могу да смање штетно дејство оваквих неприлика.

„Пре свега желим да нагласим да Министарство пољопривреде годинама уназад регресира премију осигурања усева која итекако могу да ублаже штете које су настале“, рекао је он.

Радошевић је указао да већина пољопривредника није осигурана, али је навео да има позитивних помака.

„Већина пољопривредника није осигурано, али имамо неке позитивне трендове. У 2017. смо имали 22.301 захтев који је вредан преко 602 милиона“, рекао је Радошевић.

Државни секретар рекао је да Министарство пољопривреде у мерама подршке има меру Изградња противградних мрежа која је, како тврди, апсолутно ефикасна.

„Противградне мреже су пре свега намењене за воћаре, али и мали пољопривредници себи могу да је приуште ако додамо томе чињеницу да у Министарству пољопривреде постоји једна кредитна линија која пружа прилику да наши пољопривредници млађи од 40 година и жене које су носиоци пољопривредних газдинства могу да добију кредитна средства управо за ове намене за изградњу противградних мрежа са каматном стопом од један одсто“, рекао је Радошевић.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/jos-se-procenjuje-steta-izjavio-drzavni-sekretar-u-ministarstvu-poljoprivrede-zeljko-radosevic/