Početna » ЈУБИЛЕЈ 50. ГОДИНА ОД ПОЧЕТКА ОРА БЕОГРАД-БАР: Паланачки акцијаши опет на окупу.

ЈУБИЛЕЈ 50. ГОДИНА ОД ПОЧЕТКА ОРА БЕОГРАД-БАР: Паланачки акцијаши опет на окупу.

од Паланка данас
0 Коментар

Воз, симболично назван „Бригадирски јубиларни воз“, са некадашњим акцијашима који су почетком 70-их година прошлог века учествовали у омладинској радној акцији у изградњи пруге Београд – Бар, у станицу у Бранешцима стиже по реду вожње у 13,13 часова. Ту ће их дочекати председник Општине Чајетина Милан Стаматовић након чега ће заједнички открити спомен плочу посвећену учешћу акцијаша са територије општине Чајетина у изградњи ове пруге.Након тога воз наставља ка Пријепољу где ће бити одржана Свечана академија „Челична магистрала срца“ и изложба „Пруга снова“ у Дому културе у Пријепољу.

Омладинска радна акција Београд Бар је била велика и масовна акција, где је омладина дала велики радни учинак и допринос изградњи пруге. Била је масовно подржана од грађана широм земље и са видном пажњом и помоћи тадашњег републичког и савезног државног руководства.

Радну акцију отворио је 1971. године у Пријепољу инж. Душан Чкребић, тада председник Привредне коморе Србије.

Пруга Београд–Бар грађена је од 1971. до 1975. године, а у изградњи је учествовала и омладина из 13 држава, организујући Савезну омладинску радну акцију „Београд–Бар“.

Током петогодишњег трајања ове радне акције радило је 12.500 бригадира сврстаних у 234 бригаде.

Изградња пруге Београд–Бар била је највећи грађевински подухват те врсте у Европи, а пругу је свечано отворио председник тадашње СФРЈ Јосип Броз Тито тродневним путовањем од Београда до Бара 30. маја 1976. године.

Из општине Смедеревска Паланка, кренуло је 11 акцијаша, који су од 1971-1975. године радили на изградњи пруге. Паланка је тада имала 2 омладинске и 4 ветеранске бригаде у чијем строју је било око 400 акцијаша.
Акцијаше је на станици поздравио и испратио Министар грђевинарства саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept