Početna » КАД АМБАЛАЖУ СТЕШУ НЕ СМЕЈУ ДА КРИЈУ: И Србија би као и Француска могла да стане на пут прикривреним поскупљењима

КАД АМБАЛАЖУ СТЕШУ НЕ СМЕЈУ ДА КРИЈУ: И Србија би као и Француска могла да стане на пут прикривреним поскупљењима

ПРИКРИВЕНО подизање цене производа смањивањем паковања задаје главобољу потрошачима широм Европе, јер настоје да се изборе са опадајућом куповном моћи суочени са високом инфлацијом последњих година. Ова непоштена пословна пракса произвођача посебно је узела маха током овог периода кризе. У Србији је добро позната грађанима, јер је толико раширена да готово да нема производа који се није стесао.

од Паланка данас
0 Коментар

Француска је одлучила да стане на пут тој превари. Њихово министарство финансија је објавило да ће трговци на мало од јула морати да обавештавају купце када смањено паковање производа не прати одговарајуће снижавање њихових цена. Ова мера у борби против прикривених поскупљења односи се на храну и друге производе широке потрошње, попут детерџента. Иначе, француски трговински ланац Carrefour прошлог септембра је добровољно објављивао упозорења о таквим артиклима како би извршио притисак на велики произвођаче.У Националној организацији потрошача Србије (НОПС) кажу да је одлука Француске одлична, јер ће значајно да помогне купцима при доношењу економске одлуке за који производ да се одлуче и смањује могућност да буду преварени. Како истичу, све је већи број притужби наших грађана на ову појаву названу шринкфлација. Термин потиче од речи shrink која на енглеском значи смањење, скупљање, и инфлација, што је општи раст цена.

– Обавезно обележавање производа који на прикривен начин подижу цену, утицаће на купце да обрате више пажње да ли је цена артикла оправдана у односу на количину – каже Марко Драгић. – На тај начин се подиже степен заштите потрошача на виши ниво.

Он истиче да би и Србија требало да нађе начин да се избори са непоштеном пословном праксом произвођача, али, како додаје, то не може преко ноћи, јер је потребно и да се усвоје прописи који ће регулисати ту област.

– Не морамо да чекамо нити да копирамо ЕУ – каже Драгић. – Можемо сами да уредимо своје двориште и своје законе како би интерес потрошача био на првом месту.

У Србији је све више артикала са смањеним количинама, које одступају од стандардних. Тако уместо паковања пиринча од једног или пола килограма, купци сада добију 450 и 900 грама. Код појединих произвођача је и брашно калирало на 900 грама, а тестенине на 400. Паковања смрзнутог поврћа су се са пола килограма прво смањила на 450, а потом и на 400 грама. Грађани се већ дуго срећу са смањеним амбалажама чоколаде и паковањима у којима има више ваздуха него грицкалица, па их то више не изненађује. На рафовима су и кутије сира од 450 и 900 грама, паковања кафе од 175 и 180 грама. Уместо уобичајених 200, кесице кикирикија су спаковане у 75, 80 и 90 грама, а кекс у амбалаже од 167 грама. Чаше јогурта и киселог млека одавно су са 200 спале на 180 грама.

Према Драгићевим речима, у последње време потрошачи често указују на смањену количину млека. Пластична амбалажа од 1,5 литара је остала непромењена, али садржаја има мање. На боци је наведено да је то 1,463 литра.

Како сада ствари стоје, од ове праксе профитирају проивођачи и трговци, а на штету потрошача. Драгић истиче да док се законом не уреди ова област, попут предложеног обележавања таквих производа, купци који примете ову злоупотребу, могу једино да не купују такве артикле.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept