Početna » КАД НЕМА БАКЕ И ДЕКЕ РОДИТЕЉИ У ПРОБЛЕМУ-КОЛИКО КОШТА ЧУВАЊЕ ДЕЦЕ У СРБИЈИ?

КАД НЕМА БАКЕ И ДЕКЕ РОДИТЕЉИ У ПРОБЛЕМУ-КОЛИКО КОШТА ЧУВАЊЕ ДЕЦЕ У СРБИЈИ?

Родитељи којима је потребна помоћ око чувања деце све чешће се налазе у проблему када је реч о коришћењу и плаћању ове услуге.

од Паланка данас
0 Коментар

Наиме, услед бројних поскупљења скочила је и цена чувања деце. Плата дадиља варира у зависности од њиховог искуства, броја деце коју чувају, сати рада и евентуалних додатних обавеза, као што су одласци у набавку, али се разликује и од града до града.У Београду већ 33 године постоји Беби сервис Београд, једини сервис за бригу о деци и породици чији је оснивач главни град. Пружа услуге чувања једног и двоје деце, а ангажовање је на месечном нивоу.

Према њиховом ценовнику, чување једног детета у трајању од четири сата током једног месеца износи 41.624 динара, односно 473 динара по сату. За пет сати током радне недеље цена износи 47.480 динара (432 динара по сату), за шест сати цена је 55.077 динара (417 по сату), а за осам сати чувања цена је 58.857 динара, што је 334 динара по сату. За чување два детета по осам сати дневно, за период од месец дана родитељи би требало да издвоје 68.729 динара. Сваки додатни сат се наплаћује.

Како су из овог сервиса рекли за Бизнис.рс, интересовање за њихове услуге је велико, а највише се тражи услуга чувања деце од четири сата. Они такође напомињу да су све жене запослене преко овог сервиса прошле обуке за чување деце.

„Све жене запослене у Беби сервису, послате су од стране Националне службе за запошљавање, где су претходно прошле низ тестова којима се процењује склоност особе ка овом позиву. Након добијања психолошке процене и извршене селекције кандидата од стране тима стручњака Националне службе за запошљавање, стручни тим Беби сервиса врши додатну селекцију. После процене кандидата и добијања санитарне књижице Градског завода за јавно здравље, врше се практичне и теоријске обуке“, стоји на сајту Беби сервиса Београд.

Поред овог сервиса, у Београду постоји и велики број фирми које се баве ангажовањем дадиља. Просечна цена чувања деце по сату је 600 динара, док је она нешто већа када су у питању бебе до 18 месеци и креће се од 650 динара.

Оно што је приметно у последњих неколико година, кажу за Бизнис.рс из једне новосадске агенције, јесте да све више људи жели да ангажује дадиље на свега неколико сати.

„То су најчешће маме које раде нешто онлине, па им је поребна помоћ око чувања деце тих неколико сати. Таквих захтева је све више“, наводе из ове агенције и објашњавају да је период адаптације деце на дадиље неопходан, те да се барем недељу дана деца и жене које ће их чувати упознају и адаптирају једни на друге.

У највећем броју агенција цене ове услуге се повећавају уколико је у питању ноћно или чување деце током викенда и празника, и оне у највећем броју случајева износе између 700 и 1.200 динара.

Дијана Самарџија, власница агенције „Нана сервис“ која пружа услуге чувања деце, каже да се цена формира у односу на искуство дадиље.

„Формирамо цену на основу тога да ли дадиља има искуства или не, и да ли је струковно образована за чување деце, иако наш кључни фактор приликом избора није ни школа ни искуство – јер се то све може научити. Кључно нам је да воле децу и да имају ту неку топлину са њима“, каже Самарџија и додаје да „Нана сервис“ запошљава дадиље од 19 до 70 година.

Она наводи да су подједнако тражене дадиље и за краће и за дуже периоде чувања.

Бизнис.рсPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept