Početna » КАДА ЋЕ 150.000 ГРАЂАНА СРБИЈЕ ДОБИТИ ОВЕ ПЕНЗИЈЕ? Најављен је и МЕСЕЧНИ ИЗНОС

КАДА ЋЕ 150.000 ГРАЂАНА СРБИЈЕ ДОБИТИ ОВЕ ПЕНЗИЈЕ? Најављен је и МЕСЕЧНИ ИЗНОС

Социјалне пензије од 100 евра најављују већ дуго

од Паланка данас
0 Коментар

Такозване социјалне пензије, односно гарантовано примање старијима од 65 година који из различитих разлога нису успели да остваре право на старосну пензију, најављују се скоро две деценије.Надежда Сатарић из удружења Снага пријатељства Амити истакла је да је направљен мањи помак 2011. године када је прављен Закон о социјалној заштити.

„Уважили су неке од наших препорука, а то је да за оне који су радно неспособни, односно старији од 65 година, променили су услове за стицање права на новчану социјалну помоћ. Међутим, донели су један други критеријум који је онемогућио великом број старијих да уђе у тај програм, а то је да су морали да утуже своје сроднике који имају законску обавезу да их издржавају и то је многе отуђило и једноставно нису могли конкурисати и нису могли да се укључе у тај програм“, објаснила је Сатарић у емисији „Нови дан“.

Према њеним речима, ми данас у том програму имамо свега 15 хиљада старијих људи, а прем попису становништа из 2022. године ван пензијског система је 101.000 жена старијих од 65 година и око 30.000 мушкараца.

„Сигурни смо да можда и половина од тих људи има потребу за помоћ и подршку државе, а те помоћи ниодкуда“, указала је.

Коментаришући могући износ социјалних пензија, Сатарић подсећа да је министар Милан Кркобабић најављивао да би износ био око 100 евра.

„Тако се креће и у земљама у окружењу, али и тих 100 евра ономе ко нема ништа била би благодет“, закључила је Сатарић.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept