понедељак, јул 15, 2024
Početna » КАДА ЋЕ ПАСТИ СНЕГ У СРБИЈИ?

КАДА ЋЕ ПАСТИ СНЕГ У СРБИЈИ?

Метеоролог Недељко Тодоровић каже да нас до уторка, 10. јануара, очекује топло време са највишим дневним температурама изнад десет степени, а од 11. до 20. јануара биће мало хладније.

Наговештај да снега буде у нижим пределима су 19. и 20. јануар, поручује Тодоровић, али додаје да би била превише „луда прогноза“ да петнаест дана унапред каже колики ће то бити снег.Недељко Тодоровић каже да иако је веома топао почетак јануара, ипак не можемо рећи да никада није било овакво време.

„Подаци су неумољиви, на данашњи и сутрашњи дан дневни рекорди су из 1900. године када је било око 16,5 или 17 степени“ каже Тодоровић.

Истиче да када наиђу овако веома топли периоди догоди се да неки дан обори температурни рекорд, као и да су измешани рекорди из прве половине прошлог века и ови сада.

На питање хоће ли бити снега ове зиме, Тодоровић каже да ће га вероватно бити у другој половини јануара.

„До уторка, 10. јануара, и даље натпросечно топло време, максималне температуре преко 10 степени. До недеље ће да буде и суво, у недељу ће да почне да дува кошава у кошавском подручју, а у планинама јак јужни ветар“, додаје Тодоровић.

Истиче да у понедељак стиже наоблачење са кишом, као и да ће тада кише бити и у планинским пределима, а у уторак ће кише бити у нижим пределима, а у планинским снега.

„Тако да би вероватно у планинским пределима дошло до стварања мањег снежног прекривача, зависи од надморске висине. На пример, на Копаонику око десетак центиметара“, истиче Тодоровић.

Мало хладније од 11. до 20. јануара, снег можда око 19.

Од 11. до 20. јануара улазимо у мало хладније време, додаје Тодоровић, али истиче да и даље неће бити температуре испод просека.

„То значи да би температуре максималне биле од шест до десет степени што је још увек изнад просека“, истиче.

Уз то додаје да од понедељка следи серија наоблачења са кишом, сваки трећи или четврти дан, као и снег на планинама.

Наговештај да снега буде у нижим пределима су 19. и 20. јануар, а то обухвата и Београд. Истиче и да не верује да ће се тај снег задржати.

„Не могу да кажем колико би га пало, могу да ће бити мањи снежни покривач. Петнаест дана унапред да ја кажем колики ће бити снег то је сувише луда прогноза, али у сваком случају наставио би се тај период наоблачења што значи да између два наоблачења са кишом и снегом дође пораст темпераатуре – то значи да после тог 19. и 20. јануара вероватно би било топлије мало и да нас очекује отапање тог снега“, објашњава Тодоровић.

„Не бих смео да тврдим каква ће бити зима“

На питање каква ће зима бити до краја и да ли је рано говорити о томе, Тодоровић каже да не би смео да тврди, као и да мисли да ће у другој половини бити нешто снега.

Када је реч о фебруару и да ли ће тада бити снега, каже да не би смео да тврди да ли ће за месец дана и више бити снежног покривача.

Истиче и да је лакше за лето прогнозирати какво ће бити него када ће да падне снег ове зиме.

„Летње температуре, они екстреми – топла и сушна лета, имају лепу поновљивост на сваких 35 година. Шездесетих, а нарочито седамдесетих година није било таквих летњих врућина и суша, тај топли период је почео 1987. или 1988. године, баш се видео тај скок и траје до ових година сад“, каже Тодоровић.

Наводи и да наредних 10 или 20 година, па чак и 30, следи благи пад температуре.

„Биће мање екстремно топла лета, ретка ће бити појава да пређе 40 степени. Биће и понеко екстремно топло, али ће већина лета бити мање топла и то се се заснива на истраживањима Сунца“, закључио је Тодоровић.

ТопПрес/ Извор: РТС

 

 You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept