Početna » КАДА ИСТИЧЕ ДУГ ПРЕМА БАНЦИ И КО НАСЛЕЂУЈЕ ДУГОВАЊА?

КАДА ИСТИЧЕ ДУГ ПРЕМА БАНЦИ И КО НАСЛЕЂУЈЕ ДУГОВАЊА?

Дуг према банци обично истиче након 10 година од датума доспећа, осим ако банка не покрене правни поступак. Од кључног је значаја да сами надгледате застарелост, јер повериоци и судови то неће учинити уместо вас.

од Паланка данас
0 Коментар

Ако банка тужи дужника, сва потраживања се паузирају, а рок застарелости рачуна се од дана правоснажне пресуде. У случајевима када банка не покрене поступак наплате дуга, а нису извршене уплате, дуг се може сматрати застарелим 10 година од почетка задужења.Имајте на уму да чак и номинална уплата за дуг који је истекао подразумева признавање целокупног износа, обавезујуц́и потрошача да га врати. Закон о облигационим односима наводи да се рок застарелости прекида када дужник призна дуг.

Шта се дешава ако јемац умре? Да ли су наследници одговорни за враћање дугова?

Банке нису у обавези да потврђују статус корисника кредита или жиранта. Kада наследници прихвате наследство, они такође наслеђују повезане обавезе, укључујући зајмове преминулог.

Према закону, наследници одговарају за обавезе умрлог до вредности наслеђене имовине, укључујући гаранције дате за туђи кредит.

Дуг према банци застарева 10 година од датума доспец́а, а не од смрти дужника. Ако банка покрене судски поступак, сва потраживања се паузирају, а рок застарелости рачуна се од дана доношења правоснажне пресуде.

Ако нисте наследили никакву имовину, нец́ете бити у обавези да вратите дуг банке. Даље, ако је вредност наслеђене имовине мања од обавеза које је преузео преминули, одговорност наследника биће ограничена на вредност наслеђене имовине.

Важно је напоменути да дугови за комуналије, као што су рачуни за телефон и кабловску телевизију, застаревају након годину дана. У року од годину дана истичу и казне за паркирање. Пореске обавезе застаревају након пет година, док је општи рок застарелости, по Закону о облигационим односима, десет година, ако законом није другачије одређено.

Дугови за поштанске и телефонске услуге такође застаревају након годину дана, под условом да за то време није покренута тужба или ако дужник није признао дуг на било који начин, као што је склапање уговора о отплати.

Упозорења или обавештења пружалаца комуналних услуга не прекидају рок застарелости.

Ако нисте наследили никакву имовину, нец́ете бити у обавези да вратите дуг банке. Слично, ако је вредност наслеђене имовине нижа од обавеза преминулог, одговорност наследника биц́е ограничена на вредност наслеђене имовине.

Запамтите, дуг банци истиче 10 година од датума доспец́а, а не од смрти дужника. Ако банка покрене судски поступак, сва потраживања се паузирају, а рок застарелости рачуна се од дана доношења правоснажне пресуде.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept