КАДА ЈЕ МОГУЋЕ ОСЛОБОДИТИ СЕ ТАКСЕ ЗА ЈАВНИ СЕРВИС

Законом о јавним медијским сервисима од 1. јануара 2016. године уведено је обавезно плаћање таксе за јавне медијске сервисе, али у неким случајевима могуће је ослободити се те обавезе.

Сваког месеца се на име те таксе плаћа се 150 динара, а заинтересовани за ослобађање од обавезе плаћања морају бити у једној од шест предвиђених категорија и свакако, да буду, како пише портал Каматица, „од оних малобројних који немају телевизор у свом дому“.

Такса јавног медијског сервиса везује се за бројило свих корисника електричне енергије који имају потрошњу струје већу од 300 киловат сати годишње, а Закон о јавном медијском сервису у члану 42. наводи које све категорије грађана имају право на поднешење захтева за ослобађање, а они који испуњавају један од наведених услова могу да поднесу захтев РТС-у.

Према слову закона, од обавезе плаћања таксе ослобађа се физичко лице, власник мерила електричне енергије, које живи у једночланом домаћинству или је хранилац породице у вишечланом домаћинству, уколико је особа са инвалидитетом са 100 одсто телесног оштећења.

Такође, од обавезе плаћања таксе може се изузети и особа са инвалидитетом са мање од 100 одсто телесног оштећења, ако јој је, у складу са одредбама посебних прописа, признато право на додатак за туђу негу и помоћ.

Затим, особа која је трајно изгубила слух или слепо лице може бити изузета од плаћања таксе за јавни сервис, као и корисник права на новчану социјалну помоћ, пензионер са минималном пензијом или физичко лице – корисник више мерила електричне енергије, за мерило електричне енергије у стамбеној јединици, односно пословном простору, који се не користи. Уз сам захтев за ослобађање од плаћања таксе за јавни медијски сервис који је потребно попунити, треба приложити и документацију, од које је потребно доставити копије решења односно доказа надлежних органа којима се потврђује да особа припада једној од категорија која се ослобађа плаћања таксе.

Захтев се може поднети лично на шалтерима РТС-а или електронским путем, док корисници са пребивалиштем на територији Војводине, захтев могу поднети Радио-телевизији Војводине.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/kada-je-moguce-osloboditi-se-takse-za-javni-servis/