Početna » КАДА ПОЛИЦАЈАЦ СМЕ ДА ПУЦА И КАКО СВЕ МОРА ДА УПОЗОРИ НАПАДАЧА

КАДА ПОЛИЦАЈАЦ СМЕ ДА ПУЦА И КАКО СВЕ МОРА ДА УПОЗОРИ НАПАДАЧА

од Паланка данас
0 Коментар

Полицајци су на Kарабурми пуцали у мушкарца који је уперио пиштољ према њима, оглушивши се на упозорења да спусти оружје.
Поводом пуцњаве на Kарабурми, када је полиција усмртила мушкарца који је пре тога опљачкао бензинску пумпу на Миријевском булевару, огласили су се тужилаштво и МУП. Према њиховом саопштењу, пљачкаш, без обзира на опомене полиције, није хтео да спусти пиштољ.

Стручњаци објашњавају у којим ситуацијама полиција, по закону, има право да употреби службено ватрено оружје.

„Закон о полицији прецизно дефинише када је дозвољено употребити ватрено оружје. Оно се користи једино у случају кад се другим средством принуде не може одбити истовремени противправни којим се угрожава живот полицијског службеника или другог лица. Дакле употребљава се само када је апсолутно нужно“, објашњава за РТС професор кривичног права на Факултету безбедности Младен Милошевић.

Објашњава да је, пре него што употреби оружје, полицајац дужан да изговори речи упозорења које гласе „стој, полиција, пуцаћу!“.

„Уколико лице не поступи по наређењу, полицијски службеник је дужан да испали хитац у ваздух, такозвани упозоравајући хитац, и тек након тога може да употреби ватрено оружје“, каже Милошевић.

Ипак, то правило, каже, има изузетак: Уколико би се тиме довела у питање одбрана од напада и додатно угрозио живот полицајца или другог лица које штити, онда није дужан да изда ово упозорење.

Иначе, према закону и само потезање ватреног оружја или чак имитације оружја довољан је разлог да полиција употреби своје службено оружје.

Kако пише у заједничком саопштењу Министарства унутрашњих послова и Вишег јавног тужилаштва у Београду, осумњичени је, када су га сустигли полицијски службеници, уперио пиштољ ка њима и оглушио се на њихова упозорења да спусти оружје, након чега су они испалили три хица и усмртили осумњиченог.Povezane vesti

Остави коментар

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept