Početna » КАДА СТИЖЕ ПРВА УВЕЋАНА ПЕНЗИЈА ?

КАДА СТИЖЕ ПРВА УВЕЋАНА ПЕНЗИЈА ?

Од 1. новембра ступа на снагу нова одлука о повећању примања за најстарије грађане. Пензије ће бити веће за 9 одсто, а прво повећање пензионери ће имати прилику да приме већ почетком децембра.

Све чешће питање које ових дана постављају пензионери јесте: „Хоће ли пензије бити увећане следећег месеца ?“. Одговор је да се нова повишица односи на новембарске пензије, а да оне на рачуне и адресе пензионера стижу почетком децембра. Након овог следи још једно повећање пензија и то од јануара -за 12 одсто.

Укупно повећање пензија биће између 20,2 и 20,8 одсто. Имајући у виду да је просечна пензија сада на ниову од око 30.000 динара, то значи да би 1,7 милиона пензионера у просеку могло да рачуна на додатних 6.000 динара.Повишице ће добити сви пензионери и исти проценат увећања се односи на све најстарије.

Председник Вучић више пута је истакао да ће повећање износити значајно више од годишње инфлације, што значи да ће пензије мање заостајати за платама.

„Од 1. новембра следи повећање пензија за 9 посто, што ће стићи почетком децембра, а онда 12,1 посто од 1. јануара. Укупно повећање пензија биће између 20,2 и 20, 8 одсто закључно са јануаром“ – изјавио је председник. Он је нагласио да ће тиме просечна пензија бити око 323 евра, или око 38.000 динара.

У наредној години стиже и повећање плата у јавном сектору као и увећање минималца.

Плате у јавном сектору рашће од јануара наредне године у просеку за 12,5, а за војна лица 20, 5 одсто. Минимална зарада биће 40. 020 динара или 340 евра, уместо око 35.000 динара колико износи сада.

Блиц

You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept