Početna » КАДА ЗАСТАРЕВА ДУГ ПРЕМА БАНЦИ И КО НАСЛЕЂУЈЕ ДУГОВЕ?

КАДА ЗАСТАРЕВА ДУГ ПРЕМА БАНЦИ И КО НАСЛЕЂУЈЕ ДУГОВЕ?

Дуг према банци застарева 10 година од доспелости дуга, уколико банка не покрене поступак.

од Паланка данас
0 Коментар

Прво што треба да знате: о застарелости морате да водите рачуна сами. Повериоцу то не пада напамет а суд не пази на застарелост по службеној дужности.

Дуг према банци застарева 10 година од доспелости дуга. Уколико је банка тужила дужника сва потраживања се стопирају, а застарелост се у овом случају рачуна 10 година од доношења решења о правоснажној пресуди. То значи да, само ако банка није прокенула поступак за наплату дуга, да нисте уплатили ни један динар од дуговања, можете рачунати да је ваш дуг застарео,10 година од поћетка вашег дуговања.За сва застарела потраживања важи да уколико се плати макар динар, то аутоматски значи да је потрошач признао цео дуг и мораће да га плати. То је дефинисано Законом о облигационим односима где се наводи да се застаревање прекида када дужник призна дуг

Шта се деси када жирант премине и да ли наследници морају да врате дугове?

Kако банке нису у обавези да проверавају да ли је корисник кредита или жирант преминуо, наследници када прихвате наследство, прихватају и обавезе, а у то спадају и обавезе по кредитима покојника.

Иако закон налаже да наследници одговарају за обавезе оставиоца до висине вредности наслеђене имовине, у обавезе улазе и обавезе преузете по кредиту уколико је покојник био некоме жирант.

Дуг према банци застарева 10 година од доспелости дуга, а не од смрти дужника. Уколико је банка тужила дужника сва потраживања се стопирају, а застарелост се и у овом случају рачуна 10 година од доношења решења о правоснажној пресуди.

Ако нисте наследили имовину, нећете бити у обавези да банци измирите дуговање. Такође, уколико се испостави да је вредност наслеђене имовине мања од обавеза које је покојник преузео, обавеза наследника биће ограничена вредношћу наслеђене имовине.

Подсетимо, за једну годину застаревају обавезе за комуналије, укључујући и телефон и кабловску телевизију, али и казне за паркинг које издаје Паркинг сервис. За пет година застаревају обавезе за све врсте пореза, док је општи рок застарелости, по Закону о облигационим односима – десет година. Он се примењује ако законом није одређен неки други рок застарелости.

Такође, за годину дана застаревају и услуге поште и телефона. Овај рок важи у случају да за то време није подигнута тужба или да ви, као корисник услуге, нисте на било који начин постојање дуга признали – склопили, на пример, уговор о репрограму.

Опомене или обавештења које давоци комуналних услуга шаљу, не прекидају ток застарелости.

Ако нисте наследили имовину, нећете бити у обавези да банци измирите дуговање. Такође, уколико се испостави да је вредност наслеђене имовине мања од обавеза које је покојник преузео, обавеза наследника биће ограничена вредношћу наслеђене имовине.

Важно је напоменути да дуг према банци застарева 10 година од доспелости дуга, а не од смрти дужника. Уколико је банка тужила дужника сва потраживања се стопирају, а застарелост се у овом случају рачуна 10 година од доношења решења о правоснажној пресуди.

Праграф.рс

 Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept