Početna » КАКО АПЛИЦИРАТИ за новчану помоћ од 20.000 евра ЗА КУПОВИНУ ПРВОГ СТАНА?

КАКО АПЛИЦИРАТИ за новчану помоћ од 20.000 евра ЗА КУПОВИНУ ПРВОГ СТАНА?

од Паланка данас
0 Коментар

Жене које постану маме у овој години имају прилику да аплицирају за новчану помоћ државе која им може помоћи у куповини првог стана. Ова иницијатива долази од Владе Србије, која је недавно донела одлуку да се настави с програмом подршке за младе који постану родитељи у 2024. години, с циљем решавања стамбених питања.Максимални износ који мајке могу добити износи 20.000 евра. Право на ову новчану подршку имају мајке које су родиле дете од 1. јануара 2024. године и касније. У изузетним ситуацијама, у случају смрти мајке, ово право може остварити и отац детета. Нема ограничења за године подносиоца захтева.

Овогодишњи буџет за ову сврху износи 1,5 милијарди динара. Овај новац намењен је за расподелу свим паровима који аплицирају. У претходне две године, колико се програм спроводи, ову помоћ је остварило 583 мајке.

Право на новчана средства може се остварити на неколико начина:

  • За изградњу куће у девастираним подручјима локалних самоуправа: у висини 50% вредности радова.
  • За изградњу куће у осталим јединицама локалне самоуправе: у висини 20% вредности радова.
  • За куповину куће или стана: у висини 20% вредности непокретности процењене од стране надлежног пореског органа, до максимално 20% купопродајне цене утврђене предуговором о продаји непокретности.

Важно је напоменути да подносиоци захтева не смеју имати власништво над кућом или станом, нити њихов супружник или ванбрачни партнер. Укупни приходи подносиоца захтева и супружника, односно ванбрачног партнера, не смеју бити виши од две просечне нето месечне зараде запослених у Србији.

На сајту Министарства за бригу о породици и демографију налази се банер „Субвенције за куповину првог стана“ где се могу пронаћи сви неопходни обрасци, али и шта је неопходно приложити од документације.

За аплицирање, на сајту Министарства за бригу о породици и демографију, доступни су обрасци и листа неопходне документације. Подносиоци захтева требају доставити више од 20 докумената, укључујући:

  • Фотокопиране личне карте.
  • Уверење о држављанству.
  • Извод из матичне књиге рођених за децу.
  • Уверење о брачној или ванбрачној заједници.
  • Уверење о невласништву над кућом или станом.
  • Технички опис са пописом радова и предрачун радова.
  • Потписан предуговор са правним лицем овлашћеним за пројектовање и грађевинске радове.

Одлука о додели новчаних средстава доноси се путем Комисије, која је именована у марту 2022. године. Комисија заседа према динамици коју диктира број пристиглих захтева.

Ова иницијатива представља значајан корак у подршци младим породицама у стамбеном питању, пружајући им могућност за остварење сопственог дома и бољу будућност.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept