КАКО ЋЕ ИЗГЛЕДАТИ ЕКСКУРЗИЈЕ И МАТУРСКЕ ВЕЧЕРИ: СТИГЛА ПРЕПОРУКА МИНИСТАРСТВА

Препорука је да се екскурзије и настава у природи одрже у предвиђеном периоду уз поштовање мера безбедности.

Екскурзије за ђаке основних школа одржаће се у периоду од 1. јуна до 31. августа ове године, потврдили су из Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Њихова препорука је да се екскурзије и настава у природи одрже у предвиђеном периоду уз поштовање мера безбедности. Одговор Министарства на питања о предвиђеним екскурзијама, односи се на ученике основних школа, без посебне напомене за средњошколце.

Из Министарства су нагласили да су препоруке донесене узимајући у обзир и то да је ученицима у дугом периоду било ускраћено дружење.

– Када је реч о основним школама које су екскурзије и наставу у природи предвиделе у оквиру годишњег плана рада за школску 2019/2020. годину и у вези са тим спровеле јавну набавку, препорука је да се планиране екскурзије и настава у природи спроведу од 01.06.2020. године, а најкасније до 31.08.2020. године, поштујући мере безбедности и заштите у складу са препоруком надлежних органа и институција које су на снази у време реализације.

Екскурзија и настава у природи организује у складу са Правилником о организацији и остваривању наставе у природи и екскурзије у основној школи (“Службени гласник РС”, бр. 30/2019 од 25. 4. 2019. године, ступио је на снагу 3. 5. 2019, а примењује се почев од школске 2019/ 2020. године) којим су прописани и услови за извођење наставе у природи и екскурзије, где се између осталог наводи и најмањи проценат ученика одељења, односно разреда који треба да буду обухваћени екскурзијом и наставом у природи.

Имајући у виду да је у периоду од 17. 03. 2020. године до 06. 05. 2020. године у Републици Србији било проглашено ванредно стање и да је прекинут непосредни образовно-васпитни рад у школама, да је ученицима у дугом периоду била ускраћена вршњачка комуникација, дружење и игра, али и боравак у природи, Министарство просвете, науке и технолошког развоја препоручује организацију екскурзија и наставе у природи и са мањим процентом ученика од прописаног – стоји у одговору Министарства.

Матуранти да путују по Србији и Републици Српској

Раније је саопштено да ће екскурзије у иностранство бити отказане, те да ће морати да буду одржане у Србији.

Новости

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/kako-ce-izgledati-ekskurzije-i-maturske-veceri-stigla-preporuka-ministarstva/

4 comments

Preskočiti na obrazac za komentare

  • Mile on 15/06/2020 at 08:03

  Mora se obaviti ekskurzija. Nije bitno zdravlje dece, turističkih radnika, nastavnika. Bitan je biznis i oni koji su se UGRADILI u cenu. Gde da neko ostane bez parčeta kolača od ministarstva do uprava škola.

   • Vidak on 15/06/2020 at 09:55

   Da u pravu ste …sad nije bitno zdravlje dece i ostalih …da da

   • Mirko on 15/06/2020 at 15:30

   Nikad nije bila obavezna eskurzija,pa ni sad! Roditelji daju pismenu saglasnost. Raspitaj se malo pre nego sto lupis nesto

  • Vidak on 14/06/2020 at 21:52

  Nista im ne bi falilo da ne idu na ekskurzije u toku ove godone….mogu sledece i tako dalje…treba ove generacije da nauce da se nesto ne moze ili ne sme a ne samo daj i mora ……

Komentari su onemogućeni.