КАКО ЋЕ ОД СЕПТЕМБРА ИЗГЛЕДАТИ НАСТАВА У ГИМНАЗИЈАМА СА НОВИМ ИЗБОРНИМ ПРЕДМЕТИМА

Пројекти, истраживања, презентације, тимски рад, настава без уџбеника, често и ван учионице – овако ће изгледати часови нових, изборних програма на које ће од септембра ићи следећа генерација гимназијалаца. Геополитика, дизајн, медији, бизнис, савремене технологије – само су неке од области о којима ће учити ђаци гимназија.

Занимљиво градиво и савременији начин учења требало би садашње матуранте више да заинтересују за гимназије. Реформа гимназија доноси шест нових изборних програма у првом и другом разреду и још девет у трећем и четвртом.

Новине се не односе на садашње гимназијалце, већ на оне који ће тек да седну у клупе. Они ће већ у септембру моћи да бирају између предмета: Језик, медији и култура, Појединац, група и друштво, Здравље и спорт, Образовање за одрживи развој, Примењене науке, Уметност и дизајн.

Од ових шест изборних програма школа ће понудити четири, а ученик ће изабрати два. На почетку другог разреда моћи ће да промени изборни програм.

Ученици гимназија ће моћи и да бирају на почетку трећег разреда, када ће у понуди имати: Примењене науке 1 и 2 (Примењене науке 1 – усмерене ка медицинским, фармацеутским, биолошким факултетима, а Примењене науке 2 ка техничким факултетима), Савремене технологије, Методологија научног истраживања, Религије и цивилизације, Економија и бизнис, Основи геополитике, Уметност и дизајн и Образовање за одрживи развој.

Тада ће такође бирати два програма која их највише интересују и похађаће их и у четвртом разреду. Више предмета за ђаке значи и више часова недељно, па ће уместо 31 имати 33.

– Постоје области које су веома важне, а којима се сада не бави ниједан предмет. Идеја је да се повезивањем садржаја ученици оспособе да решавају проблеме. Увели смо потпуно нови концепт, исходно учење, коме није циљ шта наставник предаје у школи, него шта ученици знају на крају – објашњава за „Новости“ Марија Крнета, руководилац групе за опште и уметничко образовање у Министарству просвете, науке и технолошког развоја. – Изборни програми биће исти за све типове и смерове гимназије и моћи ће заједно да их похађају ученици из различитих одељења. Наставу изборних програма ће реализовати наставници који већ раде у гимназијама. Нови програми и пред наставнике постављају изазове.

Наша саговорница објашњава како ће ускоро бити усвојени наставни планови и програми и правилници, те да ће сви наставници који ће предавати у првом разреду гиманзије имати обуку пре почетка наредне школске године.

– Неће бити класичних уџбеника, већ ће користити материјале са интернета, радове, часописе… Добиће препоручену литературу, али ће имати много већу слободу у креирању часа. Очекује се да ученици израђују тимске или појединачне пројекте, презентације, истраживања, експерименте – најављује Крнета.

У оквиру предмета Језик, медији и култура бавиће се, између осталог, јавним наступом, креаторима и примаоцима медијских порука, медијском писменошћу…

– Сматрамо да је комуникација изузетно важна, па развој медијске културе служи да ученик боље разуме свет око себе, да се упозна са културним обрасцима и пре свега да на правилан начин тумачи поруке и да има критички однос према свету који га окружује – објашњава за „Новости“ Радивој Стојковић, председник Заједнице гимназија Србије и члан тима за реформу гимназија. – Овај предмет моћи ће да предају професори српског језика и књижевности, страних језика, социолози, филозофи, психолози…

Појединац, група и друштво, објашњава Стојковић, понудиће ученицима целовито разумевање окружења у коме живе. Изучаваће се теме попут лидерства, ко треба да буду узори, друштвене мреже, усамљеност младих… Суштина је, додаје, у интегрисаном вишепредметном приступу и погледу на свет. Ове часове моћи ће да држе историчари, филозофи, социолози… Од ученика ће се очекивати да спроводе истраживања и израђују пројекте.

Здравље и спорт биће својеврстан спој физичког и биологије, а ученицима ће помоћи да формирају ставове о здравим стиловима живота, да сазнају на који начин одређене вежбе утичу на здравље, тема ће бити и психоактивне супстанце и њихова штетност – напомиње Стојковић. – Образовање за одржив развој, како му име каже, учиће децу одговорном односу према животној средини.

Велико интересовање очекује се и за предмет Примењене науке, који ће бити веза између физике, хемије, биологије и математике, а настава ће бити оријентисана на експерименте и истраживачке пројекте.

– Од предмета Уметност и дизајн очекујемо развијање креативности и стваралачке интелигенције, као и оспособљавање ученика да буду отворени за различите начине изражавања осећања – напомиње Марија Крнета. – Ко диктира укусе или шта је инспирација, само су неке од предложених тема. Ово ће бити спој више уметности и дизајна.

Извор Новости

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/kako-ce-od-septembra-izgledati-nastava-u-gimnazijama-sa-novim-izbornim-predmetima/