КАКО ЋЕ УЧЕНИЦИ НАДОКНАДИТИ ИЗГУБЉЕНЕ ЧАСОВЕ

Помоћник министра просвете за предшколско и основно образовање Милан Пашић изјавио је да ће за 3 дана школска година бити продужена за све ученике, због надокнаде часова изгубљених због пандемије.

Пашић је за РТС рекао да ће за два дана школе донети одлуку – да ли ће то бити радна субота, продужење часова од 15 минута, једног часа, уз сагласност школске управе, имајући у виду јесењи и сретењски распуст, што је укупно пет дана.

Пашић је навео да је ове недеље 10 одсто смањен број ученика позитивних на коронавирус у односу на претходну недељу.

Додао је да је највећи број новозаражене деце био почетком септембра, а да је, што се тиче запослених, проценат заражених око четири одсто.

„Далеко је мање од инсинуација које неки износе да је то 10 или 30 одсто. Имали смо 30 одсто основних школа где немате или је само један позитиван ученик и 37 одсто основних школа где нема или је само један позитиван запослени прошле недеље“, нагласио је Пашић.

Навео је да су директори проналазили разне начине за замене наставника, преко организације замена између школа, људи са бироа, са факултета или повећања часова наставницима који раде у школама.

Пашић указао да ће се настава за ученике до почетка мини распуста првог циклуса одржавати по првом моделу, док ће ученици од петог до осмог разреда и средњошколци похађати наставу по комбинованом моделу.

Додао је да је у школском календару за сада планирано да пробни завршни остане 25. и 26. марта, а једино ће бити измена за завршни испит који ће бити померен за 27, 28. и 29. јун.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/kako-ce-ucenici-nadoknaditi-izgubljene-casove/