Početna » КАКО ЋЕТЕ ЗНАТИ ДА СТЕ У ЕПИЦЕНТРУ ЗЕМЉОТРЕСА И ДА ОДМАХ ПОТРАЖИТЕ ЗАКЛОН?

КАКО ЋЕТЕ ЗНАТИ ДА СТЕ У ЕПИЦЕНТРУ ЗЕМЉОТРЕСА И ДА ОДМАХ ПОТРАЖИТЕ ЗАКЛОН?

Kада се, каже, неко нађе у епицентру, тешко да кућа било које конструкције може да издржи

од Паланка данас
0 Коментар

Зграде срушене као кула од карата, људи заробљени у рушевинама, рањена деца која плачу и моле за помоћ – део су стравичних слика које ових дана стижу из Турске, након разорног земљотреса који је погодио ту земљу.Kолика је разорна моћ земљотреса у Турској и Сирији говори чињеница да је код њега ослобођена 1.000 пута већа енергија од оног у Kраљеву из 2010. године.

Милан Стеванчевић, инжењер у пензији, гостујући на ТВ Пинк објаснио је да по само једном знаку можемо знати какав земљотрес следи и да ли да бежимо напоље или одмах тражимо заклон.

– Лако се може сазнати да ли треба излазити или тражити заклон у кући. Треба увек да се погледа лустер. Ако се лустер љуља, значи да смо далеко од епицентра. Ако лустер подрхтава, иде горе доле, и врти се у круг, онда смо у епицентру и треба одмах тражити заштиту – појаснио је Стеванчевић.

Kада се, каже, неко нађе у епицентру, тешко да кућа било које конструкције може да издржи.

– Ако издржи биће уврнута, доњи део ће се померити, горњи остати исти. Ако лустер подрхтава, треба тражити заклон хитно, код врата, прозора… Било шта што помаже да сачувамо главу – закључује он.
Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept