Početna » КАКО ДА ПРОВЕРИТЕ РОК ТРАЈАЊА ХРАНЕ? Обележава се на ОВА 3 НАЧИНА, колико може да се једе, а када се БАЦА

КАКО ДА ПРОВЕРИТЕ РОК ТРАЈАЊА ХРАНЕ? Обележава се на ОВА 3 НАЧИНА, колико може да се једе, а када се БАЦА

Рок трајања хране је нешто што гледамо када купујемо намирнице

од Паланка данас
0 Коментар

Рок трајања хране је нешто што гледамо када купујемо намирнице. Овом провером спречава се могућност од конзумирања и тровања поквареном храном. Поставља се питање, колико ригорозно треба схватати рок трајања?Како преноси портал Хеалтхy Фоод Гуиде рок трајања даје нам информације о самом квалитету производа, али и до када је сигурно да се намирница конзумира. Постоје три начина који се често користе при обележавању хране.

1. Најбоље је употребити у одређеном периоду

Овакав податак нас информише колико дуго можемо конзумирати одређени производ. Храну треба употребити или у крајњем случају бацити ако се овај датум прекорачи. Ово треба урадити да би се спречило потенцијално тровање храном.

Храна која се овако обележава може бити неекономична и некорисна за исхрану, јер често приликом куповине не можете да приметите знакове кварења производа, непријатан мирис или буђ.

Оваква ознака се користи на производима који не могу стајати дуго, као што су јогурт, крем од млека, месо и слично.

2. Најбоље је употребити до…

Ова ознака говори до када можемо да искористимо производ, а да задржи свој квалитет, наравно ако се правилно чува. Веома је битно је како сте ви чували ту намирницу, али је битно и како се тај производ чува у радњи у којој сте га купили.

Након што је истекао рок трајања хране, она није покварена, само почиње да губи на квалитету. Ово не важи за оне намирнице код којих је паковање оштећено.

Ознаку често имају житарице, кексићи, грицкалице, брашно, јаја, конзервирана храна и смрзнути производи. Ако имате храну у фрижидеру којој је рок истекао пре неколико дана, требало би проверити да ли је исправна.

Ове намирнице немојте куповати

Када је паковање оштећено или није добро затворено

Надувене или доста оштећене конзерве као и оне које оксидирају (рђају)

Јаја која су оштећена

Замрзнуте производе који садрже кристале леда

Ако нема видљивих трагова да је храна покварена и ако мирише како треба, вероватно је довољно добра за употребу.

3. Датум производње или паковања

Овакву ознаку углавном носе производи чији је рок трајања до седам дана. Ту спадају хлеб, мафини и понекад торте. Подразумева се да одређена правила која су наведена не важе у потпуности ако је храна отворена, а онда остављена у фрижидер.

Када производ отворимо често рок трајања не важи. На пример, тегла парадајз пиреа може дуго стајати неотворена али када је отворимо треба је потрошити до 10 дана од тренутка отварања.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept