Početna » КАКО ДО РЕФУНДАЦИЈЕ НОВЦА ЗА ПРИВАТНЕ ЗДРАВСТВЕНЕ УСЛУГЕ?

КАКО ДО РЕФУНДАЦИЈЕ НОВЦА ЗА ПРИВАТНЕ ЗДРАВСТВЕНЕ УСЛУГЕ?

Да би осигурано лице остварило право на рефундацију, неопходно је да му здравствена установа која није у могућности да у року од 30 дана пружи потребну здравствену услугу, изда потврду о немогућности пружања те услуге на обрасцу ПЗ.

од Паланка данас
0 Коментар

Оно што многи осигураници не знају је да здравствену услугу коју установа не може да пружи у року од 30 дана могу да обаве у другој установи, а да трошкове рефундирају у филијали здравственог осигурања. Тај рок знатно је краћи када је реч о трудницама које имају право на рефундацију уколико не добију услугу из обавезног здравственог осигурања у року од три дана од дана јављања здравственој установи.Осигурано лице има право и на рефундацију трошкова за здравствене услуге за које није прописано утврђивање листе чекања, као што су дијагностички прегледи (лабораторијске анализе, рентген, ултразвучни и други прегледи), медицинска рехабилитација која се обавља на примарном нивоу здравствене заштите и специјалистичко-консултативни прегледи ради успостављања дијагнозе, уколико нису пружене у року од 30 дана од дана јављања здравственој установи у коју је упућено, а спадају у садржај и обим здравствене заштите који се обезбеђује из средстава обавезног здравственог осигурања, а чије трошкове је осигурано лице платило здравственој установи, односно приватној пракси.

Могућност рефундације постоји за здравствене услуге као што су лабораторијске анализе, рентген, ултразвучни и други прегледи, медицинска рехабилитација и други специјалистички и дијагностички прегледи.

Изузетак представљају здравствене услуге за које је прописано утврђивање листа чекања (МР и ЦТ дијагностика, коронарографија срца, реваскуларизација миокарда Бyпасс хирургијом, уградња ендопротеза кука итд.).

Такође, изузетак су и редовни контролни прегледи (на три, четири, шест месеци, годину дана…), као и неопходне дијагностичке и лабораторијске анализе потребне за тај преглед. Редовне контролне прегледе и уз њих неопходне дијагностичке и лабораторијске анализе, установа је дужна да пружи до рока у којем је доктор тражио преглед, а који може бити и дужи од 30 дана.

Да би осигураник остварио право на рефундацију, неопходно је да му здравствена установа која није у могућности да у року од 30 дана пружи потребну здравствену услугу, изда потврду о немогућности пружања те услуге ( пдф образац ПЗ). Након што од здравствене установе добију потврду, осигураници имају могућност да о свом трошку здравствену услугу која није пружена у здравственој установи у коју су упућени, добију у некој другој установи, односно у приватној пракси, а да новац рефундирају од свог здравственог осигурања.

Захтев за рефундацију подноси се у матичној филијали РЗЗО, на пдф обрасцу РЕФ1 који се добија у филијали. Уз захтев се прилаже потврда о немогућности пружања услуге (образац ПЗ) и комплетна медицинска и рачунска документација.

Уколико филијала утврди да је захтев за рефундацију основан, новац ће осигуранику бити враћен у висини стварних трошкова.

Шта каже закон када је реч о хитној медицинској помоћи
Према Закону о здравственом осигурању, уколико је осигурано лице сносило трошкове за пружену хитну медицинску помоћ у здравственој установи, приватној пракси и другом правном лицу са којима није закључен уговор поводом остваривања права на здравствену заштиту, има право на накнаду плаћених трошкова из средстава обавезног здравственог осигурања до износа цене пружене здравствене услуге утврђене актом о ценама здравствених услуга.

Труднице имају право на рефундацију новца у знатно краћем року
Kада је реч о трудницама, у РФЗО објашњавају да осигурано лице има право на рефундацију трошкова за здравствене услуге, дијагностику, лек, односно медицинско средство уколико јој није обезбеђено у року од три дана од дана јављања здравственој установи у коју је упућена због постојања медицинских индикација, а наведено спада у обим и садржај здравствене заштите који се обезбеђује из средстава обавезног здравственог осигурања, а чије трошкове је платила здравственој установи, односно приватној пракси.

Захтев за рефундацију се подноси у филијали где је трудница здравствено осигурана уз достављање следеће документације: упут, медицинска документација о предложеној и пруженој здравственој услузи, лична изјава да јој здравствена услуга није пружена у року од три дана од дана јављања здравственој установи у коју је упућена, оригинални фискални рачун и рачун на име и презиме. Уколико је захтев основан, новац ће осигураници бити враћен у висини стварних трошкова.

Документа за рефундацију
Да би осигураник остварио право на рефундацију, неопходно је да му здравствена установа која није у могућности да у року од 30 дана пружи потребну здравствену услугу, изда потврду о немогућности пружања те услуге. ДОKУМЕНТ ОБРАЗАЦ П3 можете скинути са странице РФЗО

Након што од здравствене установе добију потврду, осигураници имају могућност да о свом трошку здравствену услугу која није пружена у здравственој установи у коју су упућени, добију у некој другој установи, односно у приватној пракси, а да новац рефундирају од свог здравственог осигурања.

Захтев за рефундацију подноси се у матичној филијали РЗЗО, на пдф обрасцу РЕФ1 који се добија у филијали. Уз захтев се прилаже потврда о немогућности пружања услуге (образац ПЗ) и комплетна медицинска и рачунска документација.

 Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept